Хюмън Райтс Уоч: ЕС да застави Унгария да се съобразява с международното право

Унгарският премиер Виктор Орбан

Правозащитната организация Хюмън Райтс Уоч прикани Европейския съюз да застави Унгария да приведе своята конституция и закони в съответствие с международното право - от независимостта на съдебната система до правата на бездомните, предаде Асошиейтед прес.

ЕС отправи критики към Унгария заради промените в конституцията, които според мнозина са недемократични.

Хюмън Райтс Уоч, чиято централа е в Ню Йорк, посочва в доклад от 30 страници, че ЕС и Съветът на Европа трябва да определят срокове, в които Унгария да изпълни тези искания. В противен случай двете организации трябва да наложат санкции на Унгария, добавя правозащитната организация. Ако не бъдат извършени такива реформи, промените в конституцията и законите ще имат дългосрочни негативни ефекти върху основните свободи и човешките права, отбелязва Хюмън Райтс Уоч.

Партията Фидес на унгарския премиер Виктор Орбан използва парламентарното си мнозинство от две трети, за да приеме нови закони и конституция, които според критиците подкопават демократичната система. Орбан разшири правомощията на изпълнителната власт, отслаби контрола над нея и посегна над независимостта на централната банка и свободата на медиите, напомня АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа