Хюмън райтс уоч иска правителството да разследва полицейското насилие

Българското правителство трябва да започне разследване на действията на полицията при съпроводените с насилие протести пред българския парламент. За това призоваха от международната правозащитна организация Хюмън райтс уоч (Human Rights Watch).  

Лидия Гал, изследовател на Балканите и Източна Европа към Хюмън райтс уоч, посочва, че обезпокоителните съобщения, че органите на реда са удряли протестиращи и журналисти, трябва да се разследват.

 

Организацията посочва, че през нощта срещу сряда са пострадали 17 души, като в около 22 часа полицейски сили за борба с безредици безразборно са биели демонстранти с палки, удряли ги с щитове и ги ритали. Според медийни съобщения били хвърлени камъни и пластмасови бутилки. Удари били нанесени на петима журналисти, отбелязват от Хюмън райтс уоч.

 

"Според международното право употребата на сила от правоохранителните органи трябва да е съразмерна и да служи за обективна и легитимна цел. Евакуацията на сградата е законна цел и е възможно да е била необходима употреба на някаква сила, ако са били хвърляни твърди предмети, но сигнали за безразборни побоища над протестиращи подсказват, че е имало прекомерно използване на сила и се изисква независимо разследване", посочват от Хюмън райтс уоч.

 

"Трудно се намира оправдание за насилие на полицията срещу журналисти. Правителството има задължение според законите за човешките права да гарантира, че медиите и журналистите могат да действат свободно и без намеса от държавата. Подобни посегателства срещу журналисти поставят под сериозен риск свободата на изразяване и свободата на медиите и изискват независимо разследване и, където е уместно, дисциплинарни мерки срещу отговорните.", посочват още от правозащитната организация.

 

От Хюмън райтс уоч припомнят, че протестите последваха политическите вълнения от февруари, когато десноцентриското правителство падна след масови протести срещу битови сметки, а назначението на 14 юни на Делян Пеевски за шеф на ДАНС предизвика нови протести.

 

"Въпреки отмяната на това назначение от премиера и парламента протестиращите поискаха оставка на новото правителство заради предполагаема корупция. Протестите са подхранени и от назначенията на Волен Сидеров за председател на парламентарната комисия по етика и конфликт на интереси и на Емил Иванов за управител на София област, за който има твърдения за връзки с организираната престъпност", добавят от организацията.

 

Преди ден с подобна позиция излезе и Българският хелзинкски комитет (БХК).

Споделяне

Още по темата

Още от България