"Хюман райтс уоч" критикува промените в унгарската конституция

Международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч" разкритикува новите промени в конституцията на Унгария. Тя ги определи като козметични в комюнике, цитирано от Франс прес.

Унгарският парламент прие през седмицата поправки в конституцията, влязла в сила на 1 януари 2012 г., която предизвиква критиките както на международната общност, така и на вътрешната опозиция. Петата промяна в основния закон за малко повече от година и половина бе замислена с цел да се сложи край на критиките, че той отслабва демокрацията в страната.

"Хюман райтс уоч" обаче определи поправките като "до голяма степен козметични".

Промените "запазват разпоредбите, които подкопават правовата държава и отслабват защитата на правата на човека", смята базираната в Ню Йорк правозащитна организация. Поправките засягат правилата за предизборните кампании, свободата на вероизповеданията и независимостта на съдебната власт. Всички тези области са обект на международни критики, особено от Европейската комисия и от Венецианската комисия към Съвета на Европа.

Поправките са в позитивна насока, но проблемите остават, смятат от "Хюман райтс уоч". "Утопично е правителството да вярва, че тези промени ще сложат край на международния дебат за унгарската конституция", предупреждават правозащитниците. Според тях Будапеща не е отговорила на препоръките на Съвета на Европа, призоваващи ЕС да окаже натиск върху Унгария, включително и чрез временно отнемане на правото на глас на страната в ЕС. Прибягването до чл. 7.1, който предвижда временното отнемане на някои права на страна членка при тежки нарушения на европейските ценности, беше споменато в доклад от юни на португалския евродепутат Руи Тавареш от групата на "Зелените".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?