"Хюман райтс уоч": Тръмп и популистите в Европа са заплаха за човешките права

Доналд Тръмп, ЕПА/БГНЕС
Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и възходът на популистки лидери в Европа представлява голяма заплаха за човешките права, заяви "Хюман райтс уоч" в годишния си доклад, цитиран от Ройтерс.
 
Докладът на базираната в САЩ правозащитна организация от 687 страници разглежда състоянието на човешките права в над 90 страни.
 
"Тръмп и различни политици в Европа опитват да се сдобият с власт чрез призиви за расизъм, ксенофобия и омраза към жените", смята изпълнителният директор на организацията Кен Рот. 
 
"Всички те твърдят, че обществото приема нарушаването на правата на човека като уж необходима мярка за гарантиране на работни места, възпрепятстване на културни промени и предотвратяване на терористични атаки", каза той.
 
Рот изказа критики към руския президент Владимир Путин и китайския лидер Си Цзинпин заради репресии срещу несъгласните с техните политики. Той обвини сирийския президент Башар Асад, че нарушава правилата за водене на война, като взема на прицел цивилни.
 
България в доклада е изброена сред страните, приели през 2016 г. закони за борба с тероризма или затегнали законодателството в тази област. "Хюман райтс уоч" споменава и за отблъскване на мигранти със сила по българско-турската и македонско-гръцката граница, без да отправя твърдения за нарушаване на човешките права при тези случаи.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят