Хюндай отлага за неопределено бъдеще инвестицията си в България

Южнокорейската автомобилна компания "Хюндай" отлага за неопределено бъдеще евентуалната си инвестиция у нас. Днес заместник-министърът на икономиката Милен Керемедчиев разговаря с представителя на европейския офис на компанията С.И. Ким.

На брифинга след срещата стана ясно, че "Хюндай" променя стратегията си за Европа. Първоначалната идея е била в България да се направи чрез инвестиция на зелено завод за части, който да зарежда завода на южнокорейската компания в Турция.

Поради кризата в южната ни съседка обаче неговото производство паднало от 50 000 на 10 000 автомобила годишно. Милен Керемедчиев обясни, че сега "Хюндай" обсъжда възможността да построи у нас завод за резервни части, не само за свои марки автомобили, който да бъде насочен към европейския пазар.

Евентуалното решение за това щяло да се вземе към края на тази година. Сега интересите на "Хюндай" били насочени към развитието на техни инвестиции в Азия и САЩ.

Представителите на компанията обсъждат инвестиция у нас от няколко месеца насам. Делегация на инвеститора дори обиколи осем български завода, като целта бе да се прецени дали с тях може да се създаде джоинт венчър. От "Хюндай" говориха за евентуална инвестиция в размер на 10-15 млн.щ.долара.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: