Хюстънският съд решава за фалита на Юкос след 22.ІІ.

Приключи разглеждането на иска на Дойче банк делото за фалит на руската компания Юкос да бъде прекратено. Специализираният съд по фалитите на южния окръг на щата Тексас в Хюстън, който гледа и двете дела, обаче не оповести решението си, предаде в петък ИТАР-ТАСС.

В края на двудневните слушания съдия Летиша Кларк уведоми адвокатите на Юкос, че ще вземе решение за това дали делото да се гледа в американски съд или не не по-рано от 22 февруари.

В четвъртък водещият адвокат на Дойче банк Хю Рей изложи позицията на клиента си, според когото делото Юкос трябва да бъде прекратено. Рей заяви, че ръководството на руската петролна компания съзнателно е променило дати на финансови документи, за да увеличи шансовете на Юкос с нейното дело да се заеме американската съдебна система. В действителност, в случая става въпрос за спор между руското правителство и руски длъжник, заяви адвокатът на Дойче банк.

Решението на съдия Летиша Кларк трябва да сложи край на споровете може ли съдът в Хюстън да продължи разглеждането на делото по искането на Юкос за започване на процедура за фалит от 16 декември 2004 година. Това бе безуспешен опит на руската компания да предотврати продажбата на най-голямото си производствено поделение - Юганскнефтегаз. След като руските власти не се съобразиха с решението на съда в Хюстън за временно спиране на търга за Юганск, Юкос обяви, че ще съди всички участници в продажбата на нейни активи.

Ответници по иска на Юкос са газовият концерн Газпром, бившето му поделение Газпромнефт, победителят в търга Байкалфинансгруп и държавната петролна компания Роснефт, която след това придоби купувача на Юганск и съответно добивното предприятиет.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?