Хюстънският съд забрани Юкос да разследва Газпром за Юганск

На Юкос се забранява да търси информация за участието на Газпром в търга по продажбата на Юганскнефтегаз. Това ще е така, докато федералният съдия по фалитите на щата Тексас Летиция Кларк не реши дали юрисдикцията на хюстънския съд се простира върху руската компания, съобщи самата Кларк, цитирана от Ройтерс и АП.

Съдия Кларк, която води делото "Юкос", заяви на редовното заседание н петък, че представителите на компания могат да се занимават само с подготовката на гледането на делото дали юрисдикцията на хюстънския съд се простира и върху Юкос.

Адвокатът на Юкос Зак Клемънт заяви пред могистратите, че Газпром е нарушил постановлението на самия съд, като е участвал в търга за активите на Юганскнефтегаз. Този съд има право да призова за отговор хора, които са нарушили постановленията му, допълни Клемънт.

Адвокат Майкъл Голдберг, който представлява интересите на Газпромнефт - дъщерната компания на Газпром, заяви че Юкос не е имал право да се обръща към американски съд и докато не се реши въпросът за юрисдикцията, не може да се гледа жалбата на Юкос срещу нарушения, допуснати от Газпромнефт и банковия консорциум, оглавяван от Дойче Банк и руското правителство.

Юристите, които представляват интересите на Дойче Банк протестираха разглеждането от Хюстънския съд на делото "Юкос" с мотива, че той няма право да гледа дела на руска компания, която не разполага с достатъчно активи на територията на САЩ, отбелязва Лента.ру.

Искът на Дойче Банк ще бъде гледан от съда на 16 и 17 февруари.

На 14 декември 2004 г. Юкос подаде молба в Хюстънския съд по фалитите за съдебна защита от кредитори в несполучлив опит да предотврати търга за продажбата на основния си производствен филиал Юганскнефтегаз. Руското правителство все пак проведе търга, за да може държавата да събере дължимите ѝ данъци от 27,5 милиарда долара, припомня АП. Победителят в търга - неизвастната дотогава Байкалфинансгруп, по-късно продаде Юганск на Роснефт, чието обединение с Газпромнефт предстои.

Споделяне

Още от Свят