"Хювефарма" на братя Домусчиеви търси 300 млн. евро на борсата в Амстердам

"Хювефарма" на братя Домусчиеви търси 300 млн. евро на борсата в Амстердам

Производителят на ветеринарни фармацевтични продукти "Хювефарма" на братя Кирил и Георги Домусчиеви планува първично публично предлагане на акции (IPO) на борсата в Амстердам, с които да набере 300 млн. евро, съобщи в понеделник Ройтерс.

Нидерландската борса "Euronext Amsterdam" съобщава, че се планира и вторично предлагане на акции, на което българските бизнесмени ще продадат част от своя дял, но конкретни параметри не се посочват.

Предлагането на акциите се очаква да стартира следващата седмица. Дружеството ще използва набраните средства за реализиране на инвестиции и за изплащане на част от съществуващи задължения.

"Хювефарма" е на следващото ниво от своето развитие и това IPO е естествено продължение за ускорение на нейния растеж. То ще позволи да се засили органичният растеж, развитието на нови продукти и ще повиши способността на компанията да придобива или лицензира нови продукти или технологии, да намали задлъжнялостта си, както и ще ни позволи бъдещо разширение на капацитета", посочва Кирил Домусчиев, цитиран в официалното съобщение на Euronext Amsterdam.

Предприемачът посочва още, че Нидерландия е лидер в развитието на животновъдството, а в Амстердам е борсата с най-големи дневни търгувани обеми в еврозоната.

Глобални кординатори за листването на акциите на "Хювефарма" ще са J.P. Morgan AG, BNP Paribas и Citigroup Global Markets Europe AG. Процесът ще се подпомага и от ING Bank, UniCredit Bank AG. Coöperatieve Rabobank, KBC Securities и Raiffeisen Bank International са ко-мениджъри по емисията.

Печалбата на компанията за първото тримесечие на 2021 г. преди лихвите, данъците, амортизацията (EBITDA) е почти 48.8 млн. евро, а приходите за същия период от време достигат 161 млн. евро, което е ръст с 11 на сто.

За 2020 г. приходите на компанията са 588 млн. евро, ръст от 7% спрямо година по-рано. Печалбата (EBITDA) се увеличава с 31% до 166.7 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?