И 5-членен състав на ВАС одобри временната забрана за строителство на Камчийски пясъци

И 5-членен състав на ВАС одобри временната забрана за строителство на Камчийски пясъци

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди решението на тричленния, с което наложената от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) забрана за строителство в черноморската местност Камчийски пясъци бе обявена за законна.

Решението, публикувано на сайта на съда, е взето на 6 януари. То не подлежи на обжалване, но не решава окончателно казуса с Камчийски пясъци.

Проектите за строителство в местността са на три фирми, придобили терените си чрез замени - "Рийс интернешънъл", "Бета форест" и "Мирта инженеринг". Именно те и обжалваха решението на тричленния състав на ВАС.

През 2008 г. кабинетът Станишев изключи от горския фонд над 2708 дка в района на Камчия, част от които бяха придобити чрез заменки от "Бета форест" и "Мирта инженеринг" още през 2005 г.

На мястото трябваше да се издигне "Иновативен комплекс за смесено жилищно обитаване и обслужващи дейности "Камчия парк". Разрешителните за комплекса бяха издадени на заменени терени и то без задължителната оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), заради което Европейската комисия започна наказателна процедура срещу страната ни.

Двете фирми са притежание на австрийска компания "МЕТ Бетайлигунгсфервалтунгс ГмбХ" (дъщерна на “Райфайзен”), която е собственик и на известната сред природозащитниците фирма "Рийс интернешънъл". През 2006 г. по искане на "Рийс", която възнамерява да строи курорт в устието на река Камчия, последна инстанция на Върховния административен съд заличи защитената местност "Камчийски пясъци".

Председател на съдебния състав, взел решението за Камчия, е Андрей Икономов, участвал в решенията за застрояване на Национален парк Пирин със ски зона Банско през 2002 г.; в опита за закриване на Природен парк Странджа през 2006 г., както и в отмяната на забраната за строителство на Витоша.

Междувременно "Камчийски пясъци" бе обявена за защитена зона от НАТУРА 2000 по отношение на птиците, предстои да бъде обявена и за защитена зона по отношение на местообитанията.

За да попречи на застрояването в местността "Камчийски пясъци", екоминистърът в правителството на ГЕРБ Нона Караджова на два пъти издаде заповед за временна забрана докато бъде проведена нова процедура, съобразена с опазването на защитени зони от НАТУРА 2000.

С последната си заповед от август 2012 година тя спря изпълнението на одобрени от предишното правителство планове за застрояване, докато бъде направена нова екооценка, която да прецени съвместимостта им с предмета и целите за опазване на защитени зони от НАТУРА 2000.

За тези планове е извършена процедура по екологична оценка, но не е извършена задължителната оценка за съвместимост с предмета и с целите за опазване на две защитени зони от НАТУРА 2000 - "Камчия" и "Комплекс Камчия". Двете зони са определени за опазване съответно на природни местообитания и на диви птици, а обявените инвестиционни намерения попадат в техните граници.

Заповедта е издадена на основание на Закона за биологичното разнообразие.

С решенията си тричленният, а сега и петчленният състав на ВАС фактически признават на законността на издадените от министъра заповеди.

Окончателното предотвратяване на застрояването обаче сега ще зависи от новото ръководство на министерството и от това какви условия и режими ще бъдат заложени в предстоящото обявяване на новите зони по "Натура 2000".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?