След патриотите

И АБВ иска повече яснота от Владислав Горанов за новия външен дълг

Калфин отново лансира идеята си за плавно покачване на осигурителната вноска

И АБВ иска повече яснота от Владислав Горанов за новия външен дълг

След като Патриотичният фронт се обяви против вземането на 8 млрд. евро нов външен дълг до 2017 г., резерви срещу внесената от правителството програма изрази и АБВ. Необходимо е да бъде изготвен точен разчет за заема, може да се мисли и за заложената максимална лихва, която е висока, коментира пред Дарик радио в събота социалният министър Ивайло Калфин.

Той обясни, че е гласувал в МС в подкрепа на заема, но това е различно от получаването на парламентарна подкрепа от АБВ за предложението. "Гласувах го в МС, защото там има повече доверие, но парламентарната група не прави това, което прави министърът, очевидно има необходимост МФ да даде повече обяснения за какво е предвиден заемът", коментира Калфин.

От липсата на яснота и внесени в последния момент документи се оплака и лидерът на патриотите Валери Симеонов.

По възрастта за пенсиониране все още има различия, надявам се да има готовност за поемане на отговорност, след като всички разчети станат готови, коментира още Ивайло Калфин.

Той за пореден път лансира идеята си за плавно вдигане на осигурителните вноски вместо рязък скок с 2% след 2 години.

Според закона в момента през 2017 г. ще има скок на осигуровките с 2%. Вместо това предлагам по-плавно увеличение - с 0.5% на година, което за 11 години ще представлява увеличение от 4.5%. Това ще доведе над 1 млрд. лв в системата през следващите шест години, без работодателите да го усетят.

Според изчисленията на социалното министерство плавното увеличение означава добавяне на 10 стотинки на ден за всеки служител за осигуровки, или 3 лева на месец на 1000 лева заплата. По думите на Калфин това едва ли ще представлява тежест за работодателите и е за предпочитане пред "скоковото увеличение".

Споделяне

Още от България