И АБВ настоя Лили Маринкова да бъде върната в БНР

И АБВ настоя Лили Маринкова да бъде върната в БНР

Журналистката Лили Маринкова да бъде възстановена на работа в БНР, призова политическата партия АБВ в петък, след като в подкрепа на принудително пенсионираната от навия шеф на националното радио Маринкова се обявиха журналисти, преподаватели и общественици https://www.mediapool.bg/zhurnalisti-prepodavateli-i-obshtestvenitsi-iskat-lili-marinkova-da-bade-varnata-v-bnr-news250146.html.

Журналистката и доскорошен програмен директор на "Хоризонт" бе освободена в понеделник със заповед на новия генерален директор на БНР Александър Велев не само като шеф на "Хоризонт", а и от радиото, където от години води предаването "Неделя 150". Обяснението бе, че е навършила 62 години и може да бъде пенсионирана.

"Разтревожени сме от един факт, който засяга не само работещите в медиите... Лишен от глас е един знаков за българската политическа среда журналист, който отстояваше в годините на прехода самоотвержено собствена позиция и който превръщаше предаванията си "Неделя 150“ в престижна гражданска трибуна", посочва се в съобщение на АБВ до медиите, разпространено в петък.

Според партията Маринкова трябва да бъде върната на работа и този акт от страна на шефа на БНР "би разколебал съмненията, че в България се зачеркват предизборно от списъка на работещите неудобните и смелите да говорят истината журналисти".

От АБВ също така настояват в парламентарната комисия по култура и медии да бъдат поканени Александър Велев и Лили Маринкова и да бъдат изслушани, за да се обсъдят публично всички съмнения за отстраняване на неудобни от властта журналисти в публичните медии. "Тази дискусия трябва да се разшири и да обхване причините за сриването на позициите на българските медии във всички авторитетни класации за свобода на словото“, смята партията на Първанов.

Споделяне
Още по темата
Още от Общество

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?