И акциите на Туитър се сринаха заради отлив на потребители

И акциите на Туитър се сринаха заради отлив на потребители

Технологичната компания Туитър (Twitter) загуби почти 6 млрд. долара за ден, след като акциите ѝ поевтиняха с над 20% в петък. Причината е новината за намаляване на потребителите с 1 млн. за три месеца. Причината е решението на микроблогинг платформата да изтрие фалшивите профили и акаунтите на хора, които нарушават правилата ѝ.

От Туитър предупредиха инвеститорите, че се очаква допълнителен спад на потребителите, тъй като продължава с изчистването на проблемните акаунти, за да подобри сигурността на мрежата. В момента платформата се ползва от 335 млн. души. Компанията точете и печалба от 100 милиона долара за последното тримесечие.

От компанията обявиха, че това смятат, че решенията им за сигурността ще имат положителен дългосрочен ефект и ще доведат до увеличаване на хората, които ползват социалната мрежа. Туитър обяви, че си е поставил за цел да се изчисти от потребители с проблемно поведение като например тролене.

През май и юни от социалната мрежа бяха изтрити повече от 70 милиона фалшиви или обиждащи и нападателни акаунта. Този процес продължава с изтриването на около 1 милион регистрации на ден, показва проучване на "Уошингтън пост".

Туитър беше притиснат от Конгреса на САЩ да вземе мерки срещу акаунти, които се управляват от Русия и са използвани за упражняване навлияние по време на президентските избори през 2016 г. Според компанията тези постове са достигнали до поне 677 000 американци.

Ден по-рано акциите на друг технологичен гигант - Фейсбук, поевтиняха с 19% заради намаление на потребителите в Европа с 3 млн. заради скандала с изтекли данни на ползващи платформата през компанията "Кембридж Аналитика".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес