И американският посланик подкрепи провеждането на гей-парада в София

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик подкрепи провеждането на гей-парада на 26-ти юни в София. В изявление до медиите, озаглавено "Да прегърнем различията и насърчим толерантността", дипломатът посочва, че нестихващата борба за правата на хомосексуалистите е прераснала в световно движение, което има за цел да гарантира на всеки правото на живот без насилие и страх, независимо от това, кой е той и кого обича.

Уорлик посочва, че президентът Обама е обявил юни за Месец на хомосексуалността, бисексуалността и транссексуалността в Съединените щати.

"Ние отбелязваме това събитие, като отново потвърждаваме своята ангажираност за премахване на дискриминацията въз основа на сексуална ориентация или полова идентичност и за гарантиране на равни права за всички. Също така ние удвояваме усилията си за създаване на свят, в който всеки гражданин се радва на уважение в обществото и на еднакви свободи и равнопоставеност пред закона. Парадът на гордостта в София, представлява възможност за издигане на тази важна кауза".

"Приемането на различията, насърчаването на толерантността и борбата с предубежденията и дискриминацията са в основата на зачитането на фундаменталните права на човека. Оценявам високо работата на организаторите на третия пореден Парад на гордостта в София в защита на човешките права и отправям най-добри пожелания за успешни и мирни чествания", заявява посланик Уорлик.

Във вторник и посланикът на Великобритания Стивън Уилиямс подкрепи провеждането на парада, докато от Светия синод на Българската православна църква остро го осъдиха.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?