Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

И апелативният съд отхвърли иска срещу сем. Таушанови за незаконни доходи

0 коментара

Софийският апелативен съд (САС) потвърди отхвърлянето на прокурорския иск срещу бившия шеф на ГУ "Пътища" Костадин Таушанов и съпругата му. Доходите на семействотж бяха проверявани заради сметка от 21 британски лири в Бърклиз банк.

Състав на на Гражданската колегия на САС е оставил в сила решението на Софийския градски съд, с което се отхвърля иска, предявен от Софийска градска прокуратура срещу Костадин Таушанов и Юлия Таушанова. Според съда искът на прокуратурата за незаконни доходи е недоказан.

В мотивите си съдът посочва, че от декларация по чл. 40б от Закона за собствеността на гражданите, подписана от сем. Таушанови е видно, че те са декларирали притежаваното от тях имущество - недвижими имоти, движими вещи, влогове, както и източниците за издръжка на семейството, сред които са доходи от трудови възнаграждения и наеми. В исковата молба на прокуратурата обаче не са били приложени попълнените от съпрузите приложения за произхода на средствата им, а също и на получените в заем 21 000 британски лири.

Тези приложения са били представени още в първото заседание по делото от сем. Таушанови. Било е посочено, че Костадин Таушанов е работил в периода 1980-1983г .в Либия и оттам има трансферната сума в долари. Юлия Таушанова пък била получила от свой братовчед в САЩ 2100 щ.д. през 1986 г., а също през 1989 е получила дарение от баща си-14 800 щ.д. и през 1992г. дарение от майка си - 4 650 щ.д. Представен е бил и договор за заем, сключен на 09.10.1998 г.в Лондон между Антъни Бикнел - съдружник в AMECS Europ и синът в семейството - Александър Таушанов, по силата на която му се предоставя заем от 21 000 лири стерлинги за извършване на посочени в договора изследвания.

Представени са били и писмени доказателства за получените от съпрузите трудови възнаграждения, възнаграждения по граждански договори, командировъчни и др. в целия период на трудовата им дейност.

Съдът е приел заключение на съдебно-счетоводна експертиза, която е направила изчисления веднъж за периода от 1.01.1995-1.07.2000 г. и втори път- поискан от ответната страна, с начална дата 08.08.1970 г., когато започва трудовата дейност на Таушанови.

Експертизата установява, че стойността в първият вариант възлиза на 158 665 лв., а разходите за домакинство са 9 344 лв. Във втория вариант експертизата установява, че размерът на получените доходи за периода 08.08.1970- 01.07.2000 г.е 310 734,57 лв., а разходите на домакинството са 59 790 лв.

Съдът посочва, че основният спорен въпрос между страните е за периода на придобиване на имуществото на ответниците.

В бланковата декларация, която регламентира кое имущество се декларира, няма ограничение по период на придобиване, а създава задължение за гражданина да декларира цялото притежавано имущество. Установява се, че в случая ответниците са декларирали цялото имущество без оглед на датата на придобиването. И това е несъмнено по отношение на недвижимите имоти, които са придобити през 1990, 1991, 1992 г. Същото се отнася за по-голямата част от влоговете, които са придобити в по-ранен период от време.

Ако прокуратурата е искала действителното съпоставяне на имущество и доходи само за визирания период от пет години, то е следвало да ангажира доказателства какви са били влоговете към началото на периода и как са нараснали в края му, посочва съдът. Тъй като установяване размера на имуществото и на доходите са обстоятелства в тежест на доказване на ищеца, то така разгледан иска само за петгодишен период, е недоказан.

Съдът е счел, че искът следва да бъде разгледан в съответствие с текста на закона - без ограничение в периода на придобиване на имуществото. А след като то не се разграничава според периода на придобиване, то съответно и периода на натрупване на доходите не следва да бъде ограничаван. В противен случай величините, които се съпоставят няма да съответстват на получения резулт и действителното имуществено състояние на сем. Таушанови.

Съдът не е възприел довода, че трябва да бъде изключена от доходите сумата от 21 000 британски лири. На първо място извън предмета на обсъждане по делото е въпроса дали тази сума, сама по себе си представлява незаконен доход, тъй като тя е наличен влог на Таушанов. Съставът на съда счита, че е извън предмета на производство да се произнесе по валидността и действителността на договор, сключен от лица, които не са страни по делото и основан на правилата на чуждо законодателство.

Независимо от това, дори и да приеме, че сумата 65 624 лв / 21 000 бр. лири/ не представлява законен доход и тя бъде приспадната от размера на доходите, то отново не се установява превишение на имуществото на ответниците над доходите им, твърди съдът.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния Касационен съд в 30-дневен срок от съобщението до страните.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.