И авансовото плащане на земеделските субсидии обвързано с бюджетната актуализация

Зърнопроизводителите са против обратното начисляване на ДДС

И авансовото плащане на земеделските субсидии обвързано с бюджетната актуализация

Управляващите обвързаха и авансовото плащане на субсидиите на земеделските производители с актуализацията на бюджета. Това стана ясно след среща на зърнопроизводителите с премиера Пламен Орешарски и министъра на земеделието Димитър Греков в четвъртък.

"Ще търсим начини и средства първото плащане да се извърши до Нова година. Това обаче е пряко свързано с актуализацията на бюджета", каза земеделският министър след срещата в Министерския съвет.

Разплащането на европейските субсидии за земеделските производители, които са в размер на около 1 милиард лева, е по-вероятно да стане в началото на следващата година през януари или февруари, така както се случи тази година, се разбра от думите на премиера Пламен Орешарски и на зам.-председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Пламен Орешарски не е поел никакъв конкретен ангажимент пред зърнопроизводителите, а е обещал да има втора среща в средата на септември, на която да постигнат договореност по исканията им. Дотогава актуализацията на бюджета, върната от президента за повторно разглеждане в Народното събрание, ще е гласувана наново и управляващите ще са наясно с какви ресурси разполагат.

Единствената постигната договореност в четвъртък е, че всички плащания на европейските средства ще бъдат направени до края на февруари 2014 г. В това бяха единодушни премиерът Орешарски, земеделският министър Греков и зърнопроизводителите.

Около един милиард лева от европейските субсидии

Зърнопроизводителите настояват за авансово плащане на част от европейските субсидии заради ниската изкупна цена на зърното тази година.

Министър Греков отчете рекордни добиви на зърно за последните осем години и посочи, че цената му е с близо 25-30% по-ниска в сравнение с миналата година.

Според Радослав Христов добивите са почти същите като миналогодишните – 430 кг/дка, докато цената е паднала с 40%. Ако миналата година средната изкупна цена е била 440 лв./т, то сега в момента е 260 лв./т, каза зам.-председателят на асоциацията на зърнопроизводителите.

Проблемът с по-ранното плащане на европейските субсидии на земеделците възникна и миналата година, като заради емитирането на дълг от 800 млн. лв. тогавашният финансов министър Симеон Дянков подаде оставка. Малко след това падна и правителството на ГЕРБ, но основната причина за това бяха протестите заради високите цени на тока.

Двойно разминаване за акциза на горивата

Другият спорен въпрос, по който не е постигнато решение, е плащането на акциза на горивата.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов заяви, че агросекторът плаща 160-170 млн. лв. за акцизи за горивата, а в същото време всички земеделци в страните от ЕС ползват "облекчена цена" на горивото за земеделски нужди.

По думите на земеделския министър, премиерът Орешарски обещал в бюджета за 2014 г. да бъдат планирани 70 млн. лв.

Тази сума обаче е била призната от Европейската комисия за тази година, а ние се опитваме да обясним на премиера да разбере, че за следващата тя трябва да е по-голяма, защото е редно да бъдат включени и другите земеделски производители като животновъди, както и тези на зеленчуци и плодове, заяви Радослав Христов.

Против обратното начисляване на ДДС

Зърнопроизводителите обявиха, че подкрепят всички действия, които ще пресекат измамите с ДДС, но са категорично против обратното начисляване на ДДС – данъкът да се плаща при крайната доставка на стоката.

Това е най-новата мярка, която лансира правителството в борбата с източването на ДДС, от което бюджетът губи около един милиард лева. Анализите на министерството показват, че един от най-големите рискове по отношение на данъчните измами е търговията със зърнени култури. Идея за обратно начисляване на ДДС имаше и бившият финансовият министър Симеон Дянков, но тя не се осъществи.

Въвеждането ѝ означава зърнопроизводителите да бъдат допълнително натоварени с едни 20% отгоре, коментира Радослав Христов. Той обясни, че те ще са принудени да купуват суровините с ДДС, а да продават стоката без ДДС.

По тази причини помолихме премиера преди да бъде въвеждана мярката да се видят и дефектите от нея, а не само ефектите, каза Радослав Христов. Премиерът Орешарски заяви, че не е поел никакъв ангажимент към зърнопроизводителите относно обратното начисляване на ДДС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес