И авиопревозвачите искат финансова помощ от държавата

Спадът на оборотите в сектора достига до 60% спрямо миналата година

И авиопревозвачите искат финансова помощ от държавата

Авиопревозвачи искат среща с правителството и с премиера, за да обсъдят възможности за подкрепа от страна на държавата. Това съобщиха от Асоциация на Българската Авиационна Индустрия (АБАИ), в която освен авиокомпании членуват и дружества за техническо и наземно обслужване. Те са изпратили писмо до правителството, в което настояват в кратък срок да им бъде осигурена финансова помощ .

"Все повече страни по света затвориха границите си и ограничиха пътуванията, като отговор на избухването на вируса. Това доведе до драстичен удар върху авиационната индустрия в глобален мащаб и до отмяната на всички или голяма част от полетите на авиокомпаниите с цел постигането на контрол върху разпространението на Covid-19. Сериозни загуби понесе също и българската авиационна индустрия", се казва в писмото на АБАИ.

Оборотите на авиопревозвачите и свързани с тях бизнеси са намалели до 60% спрямо 2019 г., твърдят от асоциацията.

От организацията припомнят, че именно авиацията носи сериозни ползи за бюджета и заетостта в страната. Допълвати, че поддържат съществуването на редица други индустрии, като хотелиери, туроператори, автобусни компании, кетъринг, и т.н.

Според бранша осигуряването на безопасен въздушен транспорт обаче е свързано от една страна с огромни инвестиции, но също и с необходимостта да се поддържат много на брой лицензи за дружествата и служители, които преминават през регулярни обучения.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?