И Австрия е в "Южен поток"

Австрия се присъедини към проекта за газопровода „Южен поток”, след като в събота във Виена руският премиер Владимир Путин и австрийския му колега Вернер Файман сложиха подписите си под междуправителствено споразумение за сътрудничество и експлоатация на газопровода  "Южен поток" на територията на Австрия, съобщиха осведомителните си агенции.

Руският монополист „Газпром” и австрийската компания О Ем Ви (OMV) сключиха базово споразумение за сътрудничество при изпълнение на този проект.

Проектът на изграждането на газопровода през акваторията на Черно море в страните от Южна и централна Европа се осъществява от “Газпром“, съвместно с италианската ЕНИ и френската “Електрисите дьо Франс“. Морският участък на тръбата ще тръгва от компресорната станция “Береговая“ от руския бряг и ще стига до българското крайбрежие. Подводното трасе ще е дълго 900 км и ще се прокара на дълбочина от над 2 км.

За реализацията на сухопътните части в южното и северното направление са подписани междуправителствени споразумения с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения и Хърватия.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?