Бойко Борисов:

И аз съм обиден, и аз съм ял хляб и лук и сме били най-бедното семейство

Премиерът съзря медийно затъмнение на обясненията на Найденов за заменките

Сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов не намира за нужно да се извини на работничката от ВМЗ-Сопот, на която потърси сметка, че носи златни пръстени, а преди ден тя обяви, че не му прави чест. ”И аз се чувствам обиден от нея да ми праща лук. В края на краищата, аз съм ял хляб и лук много години. И сме били най-бедното семейство, и сме живели пет човека в две стаи. Но не съм пращал на никой тогава лук и хляб. Още повече, че при положение, че положих толкова усилия за този завод, който 22 години изобщо не е реформиран – откъде-накъде? И на снимката, която е във вестниците - няколко пръстени, златни. Майка ми никога не е имала златни пръстени, нито аз съм имал златни пръстени. ”, заяви Борисов в интервю за предаването "Свободна зона" на Георги Коритаров по ТВ+ в сряда вечерта.

Култовият карикатурист Комарницки отговори на премиера Борисов

Култовият карикатурист Христо Комарницки, чийто ежедневни политически карикатури вече години наред са най- синтезираният, интелигентен и ироничен образ на събития и герои у нас и по света, публикува във Фейсбук страницата си право на отговор до министър-председателя Бойко Борисов. Повод са поредните публични твърдения на премиера, че вестник "Сега" го критикува от първата си страница до последната, където е карикатурата на Комарницки, заради решението му да махне газовите посредници. Публикуваме посланието на г-н Комарницки:

Право на отговор

Четвърта година подред г-н Бойко Борисов обикаля всички възможни медии и обяснява, че причина за карикатурите във вестник "Сега" е намерението му да отстрани газовите посредници(!!!). Още

”Откъде-накъде ще ми праща лук?! Че не осигурихме 1 милион преди Нова година за коледните и новогодишни празници, за да могат да си посрещнат нуждите? 1 милион просто го дадохме. Точно като социални пари. 6 милиона дадохме преди няколко месеца. Просто директорът е взел поръчки или взел материали, затова не са стигнали за заплати”, коментира премиерът.

Борисов коментира полицейската акция в ТВ+ отпреди седмица като посочи, че в нея няма нищо тенденциозно срещу телевизията и Булсатком. Репликиран, че телевизията и операторът не са едно и също, Борисов заяви: ”Собствениците ви са едни и същи, така че… Те са изключително доволни, ползват изключително подкрепата на правителството. Знаете, че ние им помогнахме и за спътника в Швейцария. В момента, мисля, че май месец в САЩ, в един много голям проект за над 200 милиона долара, съвместно с американски компании, ще изстрелят и спътник. Така че най-малко вие имате основание да сте недоволни от правителството”, посочи той.

”Това, което знам от вашия собственик, защото се видяхме да го поздравя за успешната сделка, която са извършили, е, че от вътрешна информация, която е дал ваш служител - че има нередности в двойното счетоводство, така нека да го наречем, затова е дошла проверка”, каза премиерът.

Борисов за пореден път разви тезата си, че има пълна свобода на словото и даже обвини медиите в тенденциозно затъмнение на изявите на земеделския министър Мирослав Найденов. ”Много директен пример мога да дам със заменките, заменките на най-апетитните територии от морските и зимни курорти на България. Ето, три-четири дни подред се изнася информация от министъра на земеделието...медийно затъмнение. Защо? Голяма част от медийните собственици са участвали в тези заменки навремето с Тройната коалиция. Те нямат интерес това да придобива публичност, защото чакат да падне това правителство, за да почнат да строят”, каза Борисов.

”Днес на Министерски съвет това сме го взели като решение, като точка, и съм го възложил на министър Рашидов да го провери. Всеки трябва да декларира своята собственост и хората да знаят - ако дадената медия е финансирана от посредник за газ, е ясно защо тя е против даването на концесия за добив на газ в Черно море или обратното”, съобщи още премиерът.

Премиерът приветства въпрос на Коритаров дали медиите не са се превърнали във феодални армии на собствениците си и дали не се предвижда по този повод някакъв специален регламент за изборите. "Между другото, за първи път чувам точно, толкова добро, конкретно определение, което съм се мъчил да дам на някои от медиите в България – точно едни частни феодални армии, които водят първо борба между своите икономически конкуренти. Те дори не водят война на медийния пазар или за медиен дял, кои вестници или кои телевизии да се гледат повече или да се четат повече. Те водят битката помежду си за интереса на своите собственици. И го правят огромни групи журналисти. Аз винаги съм давал пример с вестник ”Сега”. След като ние махнахме посредниците… Три посредника имаше до доставката на газ, три, и техният основен спонсор най-отгоре стои на вестника – ”Овергаз”. И в момента, в който това го направихме, от първа до последна страница, включително и карикатурата, е само с нас”, коментира Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България