И Бъчварова нападна Домусчиев: МВР не е като футбола, че всеки да се произнася

Министърът отхвърли критиките като опит за овладяване на МВР и дестабилизация на държавата

"Стига вече!", заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова по повод ултиматума на едрия бизнес за оставката ѝ и натиска от страна на политици и медии. Явно насърчена от премиера Борисов, Бъчварова обвини кръгове и групировки в опит за овладяване на МВР, за дестабилизация на правителството и посегателство срещу националната сигурност. За пръв път след като зае поста през март м.г., Бъчварова демонстрира в сряда невиждан досега кураж за словесна разправа с опонентите си, посочвайки, че единственият човек, с когото се съобразява е премиерът Бойко Борисов.

Самият Борисов преди ден ѝ даде мощно рамо, като нападна гневно ръководената от Кирил Домусчиев Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). КРИБ постави ултиматум за оставката на Бъчварова, ако не бъде разкрито бързо убийството на бизнесмена Александър Антов, който членуваше в КРИБ. Бъчварова окачестви писмото на КРИБ като "нелепа декларация" и посочи, че МВР не е като футбола всеки да се произнася за него.

Типично ченгеджийски номера

"Всеки опит да се критикува МВР с обиди и неверни информации, с типично ченгеджийски номера, ще тълкувам като посегателство върху обществената и националната сигурност", декларира министърът на вътрешните работи в емоционално изявление пред медиите след заседанието на Министерския съвет.

Тя не назова имена, но от думите ѝ стана ясно, че визира най-вече изявите на КРИБ, Домусчиев и контролираните от Пеевски медии. Зам.-председателя на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков също я критикува, определяйки като "нелепо" отсъствието ѝ страната (Бъчварова че на посещение в Китай), докато тук стават убийства. Атанас Атанасов от ДСБ пък раздразни премиера с твърдението си, че сектор "Сигурност" се ръководи "орташки" от Борисов и Ахмед Доган.

Бъчварова ръководи МВР, а Борисов я консултира с "неизчерпем опит"

"Човекът, която управлява МВР, е Румяна Бъчварова и всеки, който поставя този факт под съмнение, вероятно има друго намерение. Най-ценният ми консултант е Борисов, който има неизчерпаем опит и аз трябва да съм абсолютно неразумна да не се възползвам от него", заяви Бъчварова.

Това нейно уверение идва на фона на признанието на Борисов отпреди ден, че е "наредил" на шефа на националната полиция Христо Терзийски да увеличи полицейското присъствие в кварталите и селата, където има концентрация на посегателства над възрастни хора. Премиерът освен това е разпоредил до сряда по обед да са задържани нападателите от с. Голям Чардак.

Силовото министерство е обект на сериозни критики от началото на годината заради зачестилите тежки криминални инциденти – през миналата седмица бяха извършени два въоръжени грабежа и две показни убийства в София – освен Антов, бе разстрелян и свързаният с бившата групировка ВИС Веселин Стоименов. След това трима маскирани пребиха жестоко възрастно семейство в пловдивското село Голям Чардак, ученик нанесе побой на възрастен мъж, направил забележка на приятелката му в автобус в Бургас, а преди ден двама братя пребиха до смърт 18-годишен ученик, защото им казал да не вървят по уличното платно в центъра на Враца. Полицията засега успя да задържи извършителите само на последните две престъпления.

"Има кръгове, които имат пряк интерес МВР да не работи добре"

"Ценя общественото мнение, но няма да приема опитите да се дестабилизира МВР, за да не работи. Има кръгове, които имат пряк интерес МВР да не работи добре. Това са кръгове, които се опитват в това положение да развиват собствените си интереси. Крайната цел е да се дестабилизира правителството", перефразира многократно повтаряната от Борисов теза Бъчварова.

И за да не остане никакво съмнение, че мнението ѝ изцяло се припокрива с това на премиера, тя добави, че "служителите на МВР работеха, докато три седмици Народното събрание почиваше, те работеха, докато и други хора си почиваха някъде другаде". Преди това Борисов посъветва Домусчиев и бизнесмените да не му дават акъл, докато си карат дългите почивки в Тайланд. Другото му прозрение беше, че всички медии са притежавани от олигарси, с изключение на обществените.

"По медиите ще ги познаете"

По тази тема Бъчварова предупреди "икономическите, медийните и други кръгове по интереси, които искат да владеят МВР, мога да отговоря, че тези кръгове са най-големите критици на МВР". Запитана кои кръгове визира, тя отвърна: "По медиите ще ги познаете".

Медиите, които дирижирано подеха и доразвиха атаката на КРИБ срещу Бъчварова, са контролираните от Делян Пеевски.

"Докато аз съм министър, няма да позволя друг освен официалното легитимно ръководство да взема решения – това не подлежи на обсъждане. Не мисля, че този факт е брошка за суетата ми, а е една много голяма отговорност", допълни Бъчварова.

"Стига вече!"

"По повод коментарите от последните дни искам да кажа "Стига вече!" на тези, които коментират МВР и които смятат, че МВР е като българския футбол и всеки може да се произнася по него, казвам го и на всички бивши полицаи и бизнесмени, които коментират МВР. Всичко това създава среда, която изключително пречи за работа на МВР. Няма да позволя МВР да бъде боксова круша на всеки, който иска да изявява егото си и да влиза в новините. Не искам МВР да бъде използвано от хората, пребиваващи в журналистиката и които използват МВР да си пълнят страниците на вестниците", продължи вътрешният министър, очевидно визирайки собственика на футболния шампион "Лудогорец" Домусчиев.

"Бизнесмените не са специална привилегирована група за МВР"

По повод писмото на КРИБ тя заяви, че не е попадала на "по-нелепа декларация отдавна". Според министъра в нея личи "личният мотив и очевидно зле познаван процес за начина за правене на разследване".

"Бизнесмените не са специална привилегирована група за МВР. Ако трябва да определим приоритетите, то това няма да са тези, които почиват по 15 – 20 дни извън България. Отговорностите ни са към всички граждани и не трябва една или друга група да насочва вниманието към себе си. Това не е морално", добави Бъчварова.

По отношение на неразкритите все още убийства на Веселин Стоименов и Александър Антов вътрешният министър подчерта, че "проблемът не може да се генерализира, защото това създава пречки пред работата на МВР".

По убийството в Борисовата градина няма резултат, но има "страхотна работа"

"Статистиката сочи, че през 2015 г. спрямо 2009 г има спад на убийствата с 25.5 на 100 и увеличаване на разкриваемостта с 30%. Свършена е изключително добра работа, но тя не се забелязва от медиите. МВР дава информация по тези два случая, но има информация, която не може да се дава във всеки един момент. И по двете убийства има заведени досъдебни производства и се работи по тях. Тревожи ме най-много липсата по резултати на убийството на 16-годишния Георги в Борисовата градина. По случая няма резултат, но по него е извършена страхотна работа", коментира още Бъчварова.

Тя не подмина и заявената от Синдикалната федерация на служителите в МВР готовност за нови полицейски протести заради готвената реформа в министерството. Както е известно, вицепремиерът обяви през миналата седмица, че концепцията за промени в Закона за МВР (ЗМВР) вече е готова и предстои да бъде представена и внесена за обсъждане в парламента.
"По отношение на синдикатите в МВР искам да кажа "бъдете честни" – все още съм запазила уважението си, че защитават интересите на служителите.

След прочутите протести преди два месеца и след срещите в Народното събрание заявих, че не се отказвам от дебатите по предлаганите промени. Трябва да се види как да се промени заплащането, така че да бъде справедливо, без да бъде намалявано. Разчитам те да имат конструктивни позиции – не знам срещу какво ще стачкуват, след като няма решение", каза вътрешният министър.

По думите ѝ в началото на следващата седмица ръководството на МВР ще представи концепцията си за реформа във ведомството, която ще бъде развита в седем насоки. Както е известно, готвените промени в ЗМВР предвиждат от министерството да бъдат извадени всички адвминистративни услуги, които да се извършват от ново държавно предприятие. Първоначално огласената от управляващите идея е приходите от тази дейност да отиват директно за нуждите на МВР, а не в държавния бюджет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?