И българин е заловен при арест на заподозрени терористи в Германия

Един българин е бил арестуван при акция на германската полиция срещу заподозрени ислямски екстремисти, предаде в сряда Асошиейтед прес.

В сряда са арестувани са общо 22-ма души, от които 17 мъже и 5 жени на възраст между 17 и 46 години. Сред задържаните има граждани на 5 арабски страни - Египет, Тунис, Алжир, Либия, Мароко, на палестинските територии и на Германия, допълва Ройтерс.

Двете агенции се позовават на данни, съобщени в сряда от полицията и прокуратурата на специална пресконференция в град Улм.

Операцията е резултат на дълго продължило предварително проучване, съобщиха властите.

Борбата срещу гнезда на ислямския тероризъм е ключов приоритет на силите за сигурност в Германия, посочва кореспондент на ББС. Той припомня, че германците били шокирани като научили, че някои от похитителите на самолетите, които се разбиха в Световния търговски център и Пентагона на 11 септември 2001 г., са били базирани в Хамбург.

Някои от заловените лицата с арабски произход са германски граждани. Според полицията петима от арестуваните са били с фалшиви френски, белгийски и холандски документи за самоличност. Един от задържаните - незаконен имигрант, е имал 8 фалшиви лични документа.

Полицията смята, че арестуваните са оказвали логистична подкрепа на терористични организации. Нямаме данни за подготвяни акции, каза висшият полицейски служител от Бавария Герхард Цинтл и главният прокурор на Мюнхен Аугуст Щерн, цитиран от агенциите.

Полицията разполага с данни, че част от заподозрените са свързани с терористичните организации Ал Тауахид и Ансар ал Ислям, като някои дори са били обучавани в лагери на Ансар ал Ислям. За тази организация се смята, че развива дейност в Европа, за да събира пари и да изпраща в Ирак бойци за действия срещу многонационалните сили.

Идеологическият център на мрежата е бил в Улм, провинция Баден-Вюртенберг и в град Ной Улм в съседната провинция Бавария.

Полицаите са извършили обиски и арести и в градовете Фрайбург, Франкфурт, Дюселдорф и Бон.

Конфискувани са били паспорти с празни страници, компютри, апаратура за подправяне на документи и пропагандни материали. Обискирани са общо 57 обекта, включително апартаменти и джамии.

Пропагандните материали са съдържали призиви за "война срещу неверниците".

Операцията е една от най-големите в Германия. Тя е била осъществена в 5 провинции с участието на над 700 полицейски служители.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?