И българската ДНК-експертиза потвърждава трупа на Кепов

И резултатите от българската ДНК-експертиза до този момент потвърждават самоличността на Ивайло Кепов, който бе убит в Ирак заедно с колегата си Георги Лазов. Това съобщи във вторник Андрей Цветанов, водещ следовател по делото за смъртта на двамата български шофьори. По-рано през деня съпругата на Кепов изрази съмнения, че докараният след ДНК-изследвания в САЩ труп е на мъжа ѝ.

Официалните резултати от анализа на тленните останки на Ивайло Кепов ще бъдат готови през следващата седмица, заяви следователят Цветанов. По думите му, на този етап ДНК-експертизата съвпада с анализа, направен от американски експерти, преди тялото да бъде транспортирано в България. Експертизата у нас показва съвпадение на генетичния материал на трупа и този, взет от дъщерята на Кепов.

Водещият делото следовател допълни, че съпругата на Кепов не знае подробности, по които допълнително е установено, че трупът е на мъжа ѝ. Вероятно следващата седмица тялото ще бъде предадено на близките, прогнозира следователят.

До момента не съм виждала тялото на съпруга си, видях само едни зъби, които не са на Ивайло, заяви по-рано през деня Нели Кепова, цитирана от агенция "Фокус".

"Да, имам съмнения, че това не е тялото на Ивайло, за да ме отблъскват така упорито", допълни тя, обяснявайки различните аргументи, с които досега не ѝ е разрешаван достъп до обезглавения труп.

Съпругата на Кепов ще види тялото, коментира следователят по делото.

Зам.директорът на националното следствие Румен Андреев добави, че много често се случвало близките на загиналия да не могат да приемат истината за неговата смърт. "Това е синдром, който се наблюдава често. Нещата с ДНК изследванията са категорични, няма никакъв спор. Аз съм готов да се ангажирам лично", допълни Андреев.

По повод следственото дело за смъртта на двамата български шофьори в Ирак, убити от групировката "Таухид уа джихад" на йорданския терорист ал Заркауи, във вторник в МВнР се проведе среща между следователите и зам.министрите на външните работи Гергана Грънчарова и Иван Петков, по инициатива на външния министър Паси.

На нея дипломатите са представили действията, предприети от Външно по време на кризата с двамата български заложници, съобщиха от ведомството на Паси.

Според съобщението, участниците в срещата са изразили задоволство от разговора и са заявили готовност да продължат сътрудничеството по случая.

Ще бъдат проведени разпити на длъжностни лица във връзка с разследването, каза след срещата водещият следовател по делото.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?