И български еврочиновници на протест с тираджиите в Брюксел

Камиони, шофьори и "екзотични мероприятия" срещу пакета "Мобилност"

По време на българското европредседателство евродепутатът Андрей Новаков се качи на тир в знак на солидарност с българските превозвачи. Сн. Фейсбук

Два лъча от по 10 камиона и до 600 протестиращи – такова разрешение е дала общината в Брюксел за готвения протест на шофьори на камиони на 10 януари в белгийската столица, в който ще се включат и българските превозвачи.

Датата съвпада със заседанието на Комисията по транспорт в Европейския парламент, която трябва да гласува отново първия пакет "Мобилност". Срещу промените са осем страни, сред които е и България.

Българските превозвачи имат подкрепата на правителството и всички български евродепутати. На среща в петък те обсъдиха мерките, които ще предприемат за да блокират пакета "Мобилност", добил публичност като закона "Макрон". Той беше одобрен от мнозинството транспортни министри на ЕС в началото на декември.

Пакетът предвижда на командированите шофьори да се заплаща според условията на страната, в която пътуват, седмичната им почивка да бъде извън шофьорската кабина, да се връщат в страната, където са базирани фирмите им, най-малко веднъж на четири седмици, а превозвачите да правят минимум пет дни пауза между две серии каботажни превози в друга страна.

"Това е лицемерието, с което се казва, че се защитават социални права, докато в същото време се ограничава свободното движение на хора, стоки и услуги", каза министърът на транспорта Росен Желязков след срещата.

"Това е двоен стандарт и опит за кражба на бизнес", каза евродепутатът Ангел Джамбазки от ВМРО, натоварен от превозвачите с организацията на протеста.

"Това е икономически Чернобил за половин Европа", допълни го евродепутатът Андрей Новаков от ГЕРБ.

"Това е едно дълбоко несправедливо законодателство, което ограничава конкурентоспособността на българските превозвачи", заяви евродепутатът Светослав Малинов от ДСБ.

Брюксел да очаква доста екзотични мероприятия

Протестът ще се проведе на площад "Люксембург" в белгийската столица на 10 януари. Разрешението на властите в Брюксел е за два лъча с по 10 камиона и до 600 протестиращи, каза Джамбазки.


Площадът в Брюксел, на който ще е протестът на превозвачите.

Единият лъч с камионите ще бъде български, а другият - румънски. Тировете ще бъдат разположени по улици в триъгълника между сградите на Европейската комисия, Европейския парламент и Европейския съвет.

На площада ще има един тир с открита платформа. Основното мото на протеста ще бъде срещу нарушенията на свободния пазар и конкуренцията, каза Джамбазки.

Той съобщи, че българските чиновници, работещи в представителството на България в ЕС в Брюксел, са задължени да излязат и да протестират. Това са около стотина души. Транспортният министър Росен Желязков запази мълчание по въпроса дали правителството е наредило администрацията да излезе на протест.

За да бъдат чути, а протестът видим и е възможно да има и екзотични мероприятия, допълни Джамбазки без да разкрие подробности.

Българските превозвачи са наели два самолета, за да откарат шофьори на акцията в Брюксел.

Според превозвачите заплащането на българските шофьори вече е изравнено с това на тези, които работят в западни фирми. "Опитните шофьори получават заплата по 1000 лв. месечно плюс 65 евро/ден командировъчни. Това е около 2500 евро чисти пари на месец. Заплатите им са по-високи от европейските", каза Петко Ангелов, представител на превозвачите.

Заплащането на българските тираджии се увеличиха през последните години, след като по-рано те масово отидоха да работят в западноевропейски фирми, заради по-високите заплащане и осигуровки. През миналата година обаче с изравняването на възнагражденията, част от тях са се върнали в страната, твърдят превозвачи.

Към момента единствената разлика е, че на Запад българските тираджии ги осигуряват на по-високи заплати и те се надяват, че ще получат по-добра пенсия.

Силите в ЕП: 20 срещу 8 в полза на пакета "Мобилност"

Към момента България не е в силна позиция за предстоящото гласуване по пакета "Мобилност".

"Групата на единомислещите", по думите на Росен Желязков, които споделят българската позиция и са срещу пакета "Макрон", е от 8 страни от общо 28. Първоначалната подкрепа на Чехия и Словения е била оттеглена в последния момент, но противниците на промяната се опитват да ги върнат в своя лагер. Лобира се и за присъединяването на Естония, Португалия и Испания, разясни транспортният министър.

Подобно е съотношението на силите в транспортната комисия в ЕП. Тя се състои от 49 евродепутати, от които едва 17 са против пакета "Макрон", разясни Ангел Джамбазки.

Тактиката е печелене на съмишленици, а ако това не сработи - използване на прийомите на брюкселската бюрокрация за бавене на нещата.

"Или постигаме това, което удовлетворява бранша, или блокираме законодателните решения", каза Росен Желязков. Целта е ясна – забавяне на приемането на решението или отхвърляне, каза Джамбазки.

Ако все пак предложението мине, ще бъдат сезирани Съдът на ЕС и европейският омбудсман.

Първият пакет "Мобилност" има отражение върху заетостта на 150 000 души у нас. Умножете го по 3 – това са 450 000 души. Един град като Пловдив, който ще бъде принуден да емигрира, обрисува образно проблема Ангел Джамбазки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес