И Бареков бе мобилизиран – организира протест срещу Прокопиев

И Бареков бе мобилизиран – организира протест срещу Прокопиев

Бившият евродепутат Николай Бареков предприе протест срещу съиздателя на "Икономедия" Иво Прокопиев, появявайки се по бермуди и чехли за баня пред негов имот в местността Буджака край Созопол. Придружаван от десетина човека и предварително подготвил плакати, Бареков обяви, че имотът спира достъпа до морския бряг и забележителната местност Райския залив.

"Ние тръгнахме като граждански, туристически протест. Прокопиев е човек на зелените каузи. Вие какво зелено виждате в това? Така строи защитникът на зелената кауза - бетон върху скалите", възмути се Бареков и върза трибагреник на оградата на една от къщите в района, за да покаже, че българският бряг е държавна територия.

Проверка на БНР установи, че край имота на бизнесмена Иво Прокопиев е оставена пътека, която отвежда до морския бряг. Същото е установила и проверка на Нова телевизия, която на свой ред също надлежно отрази протеста на Бареков, както и БНТ и редица други медии.

В местността Буджака има 3 имота, които спират достъпа до морския бряг, но те се намират в северната част на зоната, каза кметът на Созопол Тихомир Янакиев пред БНР:

"Заградил ли е Иво Прокопиев плаж?! От това, което на prima vista се вижда и по документи - няма заграден плаж, защото просто там плаж няма. Законът за устройство на черноморското крайбрежие задължава собствениците да осигуряват алеи до морски плажове".

"Кметът на Созопол изключително некомпетентно се опитва да обясни, че има разлика между скали и морски бряг. Всичко е морски бряг, всичко! По Конституция морето е общо", коментира по този повод Бареков.

Преди това той твърдеше, че имотът окупирал красивите скали на "Германката", макар че те се намират на съвсем друго място.

"Прокопиев и Доган заедно управляват България през последните 20 години, Бойко Борисов беше една маска. Те решиха сега, че е време да го сменят", заяви Бареков пред БНР.

"Зад кулисите беше Доган, а отпред - защото са по-симпатични - бяха хората на Прокопиев", коментира той и призова лидера на "Да, България" Христо Иванов на дебат за зависимостите му от Иво Прокопиев и от Ахмед Доган.

"Никога не е имало бариери или възпрепятстване на достъпа от сушата към морето и от морето към сушата", заяви бизнесменът и издател Иво Прокопиев пред БНР и уточни, че къщата, пред която Бареков организира протест, е частен имот, построен по всички изисквания на закона и е бил проверяван многократно.

Иво Прокопиев каза, че за четвърти път ще съди Николай Бареков за лъжите, които говори за него и за семейството му.

Помолен да коментира протестите в страната срещу управлението на Бойко Борисов, той каза:

"Кабинетът "Борисов 1" няма нищо общо с "Борисов 2" и абсолютно нищо общо с кабинета "Борисов 3" - нито като качество на хората в него, нито като политики, нито като идеологически посоки, в които ръководи държавата".

Според него много хора са останали излъгани в очакванията си през последните 10 години, защото това са били години на "пазене на статуквото".

"В началото заявката на ГЕРБ и изборът им беше манифестация, че българските избиратели и бизнесът отхвърлиха тези лоши практики, които тогава беше започнала да развива "тройната коалиция", която се ръководеше от същите хора - водеща роля на БСП и силна роля на завладяване на държавата на ДПС", обясни Иво Прокопиев.

По думите на бизнесмена това, което може да сложи край на модела на управление, е масово гласуване на хората:

"Избирателната активност трябва да е много висока и да се надяваме, че в следващия парламент ще има конституционно мнозинство, което ще бъде в състояние да демонтира този не съвсем прост монтаж на завладяване на държавата и на институциите, който беше направен през последните години".

Иво Прокопиев посочи, че завладяването на държавата минава през начина, по който функционира прокуратурата:

"Имаме една прокуратура, която е неотчетна пред гражданите и през нея е възможно да бъдат държани в зависимост и всички останали институции". Той определи това като проблем на проблемите.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?