И бензиностанциите с отсрочка за касовите апарати

Продължават неразбориите около наредба Н-18 на финансовото министерство

И бензиностанциите с отсрочка за касовите апарати

Поредно отлагане на срок в наредба Н-18 за касовите апарати предлага Министерството на финансите.

Този път става дума за ключовата подмяна на електронните системи с фискална памет (ЕСФП) на бензиностанциите, която трябваше да стане до 30 юни. Целта беше да се премахне възможността за манипулиране на оборота.

Новият срок е 31 юли, но бензиностанциите, които са сключили договори с разработчици за нови електронни системи с фискална памет (ЕСФП) след 1 април, могат да ги внедрят до 30 септември. Според бранша, цитиран от в. "Сега", това са по-голямата част от търговците на горива.

Поредното отлагане на подмяна на касови апарати и софтуера към тях е направено след среща в Министерството на финансите (МФ) с търговци на горива. Те са успели да убедят министър Владислав Горанов, че регламентираният срок е недостатъчен и ще се стигне до затваряне на обекти.

До 30 септември, или с шест месеца, вече бе удължен срокът за спазване на изискванията в Наредба 18 за всички останали фирми, регистрирани по ДДС, които ползват софтуер за управление на продажбите. До отлагането се стигна след сериозна съпротива и недоволство от страна на бизнеса, който и до ден днешен смята, че има много проблеми около прилагането на промените в Наредба Н-18.

Краят на септември е и срокът, в който всички бензиностанции ще трябва да започнат да издават касови бележки с разбивка на цената на горивото. Освен разликата в покупната и продажната цена, търговците на горива ще са длъжни да включат и информация за размера на ДДС и акциз. Засега тази мярка все още не е отменена, въпреки становището на Комисията за защита на конкуренцията, че подобна информация може до по-лесна координация при определянето на цените.

Все още не е променен крайният срок за обявяване на електронните магазини на онлайн търговците, стартирали дейност преди 29 декември 2018 г. Засега той остава 29 юни 2019 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес