И без одобрение кабинетът си подели излишъка

Управляващото мнозинство вече е разпределило как ще изхарчи 1 млрд. лв. от бюджетния излишък, още преди да получи разрешение от Народното събрание. Около това становище се обединиха депутатите от опозицията при обсъждането в сряда в пленарната зала на искането на правителството да получи разрешение да изхарчи 700 млн. лв. от излишъка. Опозицията каза, че няма да подкрепи искането.

В искането на кабинета поисканата сума е 570 млн. лв., но при внасянето му в бюджетната комисия министърът на финансите увеличи сумата на 700 млн. лв. с обяснението, че има преизпълнение на излишъка, а парите са необходими за покриване на разходи по инфраструктурни проекти. Още около 300 млн. лв. могат да бъдат разходени от правителството без санкция на парламента, защото са до 1.5% от приходите.

В пленарната зала председателят на икономическата комисия Йордан Цонев дори предложи сумата за харчене от правителството да се увеличи на 900 млн. лв. Той посочи, че общият размер на бюджетния излишък е 3.5 млрд. лв. и 2 млрд. лв. ще отидат във фискалния резерв.

Според Цонев това е първият случай, когато парламентът се произнася по изразходването на средства от излишъка, тъй като досега това е било в правомощията на правителството. Той изтъкна, че нямало нищо по-прозрачно от това, което се правело в момента.

Финансовият министър Пламен Орешарски обясни, че една част от парите са за изграждане на пътна, железопътна, екологична инфраструктура, както и за метрото на София. Предвижда се средства да бъдат изхарчени и за изпълнение на поети ангажименти по главите "Енергетика" и "Телекомуникации" от Договора за присъединяване към ЕС, както и за отпускане на временни безлихвени заеми на общините от централния бюджет за финансиране на разходи, в т. ч. за ДДС, по одобрени проекти и програми, съфинансирани от ЕС.

Предвидено е до 31 май следващата година министърът на финансите да преведе допълнително в Държавния фонд за гарантиране на устойчивостта на държавната пенсионна система в размер на превишението на отчетения към края на тази година излишък по консолидираната фискална програма в размера над 3% от БВП.

От ДСБ предложиха в проекторешението на парламента да се запише, че правителството ще разпредели част от излишъка за изплащане на 13-а заплата в бюджетния сектор, както и по една средна пенсия на всеки пенсионер.

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че управляващите вече са се договорили как парите ще бъдат разпределени по формулата 3-5-8. Той попита депутатите от тройната коалиция как ще убедят бизнеса, че тези един милиард лева няма да бъдат похарчени като "черна каса". По думите му парите ще бъдат изхарчени "на тъмно", тъй като кабинетът не е представил никакви конкретни списъци за намеренията си. 

Мартин Димитров от ОДС посочи, че трябва да се финансират онези проекти, които имат най-голяма полза за хората, а не тези, които подкрепят БСП, НДСВ и ДПС. Всичко се прави в последния момент, за да няма прозрачност, смята той. Според него още преди месеци по различни проекти е могло да бъдат отпуснати по 300-400 млн. лв., тъй като отдавна на кабинета е било известно какъв ще бъде излишъкът.

България може би ще е единствената страна член на ЕС, която ще одобри харченето на един милиард лева, без да има ясна представа за какво ще отидат тези пари, коментира Димитров.

Към мнението му се присъедини и Павел Шопов от "Атака", според когото с действията си тройната коалиция е показала, че „сделката вече е направена, парите са разпределени и обръчите от фирми ги чакат”. Той заяви,че неговата парламентарна група няма да подкрепи решението за отпускане на допълнителните бюджетни кредити.

Ремзи Осман от ДПС изрази притеснението си от отпускането на безлихвени заеми на общините от бюджетния излишък и попита по какъв начин ще се определи коя община какво ще получи. Според него заможните общини стават по-богати за сметка на по-бедните.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?