И без регистрация новото ръководство на НДСВ действа

И без регистрация новото ръководство на НДСВ действа

Депутатът от НДСВ и бивш приближен до лидера на партията Симеон Сакскобургготски Пламен Панайотов обяви в четвъртък, че няма да отиде да убеждава членовете на партията, които подадоха жалби срещу решенията на партийния конгрес от 3 юни, да си оттеглят жалбите. Панайотов бе призован персонално от Симеон заедно с Борислав Ралчев и Борислав Великов да отидат по районите, откъдето са избрани за депутати, и да натиснат тримата редови членове на партията да се откажат от атаките си срещу конгресните решения. Ако жалбите не бъдат изтеглени, съдът ще се произнесе по тях през октомври.

Мотивът на Симеон е, че ако няма съдебни усложнения, партията ще се консолидира и ще работи по-успешно за подготовката на местните избори. Оттам и изборните резултати ще бъдат по-добри.

Това бе последният опит на Сакскобургготски да спре разпада на НДСВ. В партията неприязънта между лобито около Милен Велчев и юридическото лоби прерасна в открита война, след като юристите дадоха гласност на манипулациите на конгреса, с които те самите бяха изхвърлени от партийното ръководство и на тяхно място влязоха нови царски фаворити и близки до Велчев лица.   

Сакскобургготски призова и тримата депутати да си подадат оставките от парламента, ако не успеят да уредят изтеглянето на жалбите.

„Никога не бих подал оставка, ако няма причина за това, в момента не виждам причина да си подам оставката както от парламента, така и от партията”, каза в четвъртък Панайотов, нещо, което направиха ден по-рано и двамата му колеги Великов и Ралчев.

„Допускам, че призивът на лидера Симеон Сакскобургготски към членовете на партията относно нередностите, допуснати на конгреса на организацията на 3 юни, би могъл да окаже влияние върху тях и те да оттеглят своите жалби, и ако съвестта на тези делегати позволява да го направят, нека го направят”, заяви Панайотов и добави, че не би могъл да увещава тези депутати да оттеглят жалбите си, защото не ги е увещавал да подават жалбите.

„След конгреса от 3 юни публично се ангажирах да подам своята оставка, без някой да ми я е искал, като зам.-председател на политическия съвет на партията, за да подчертая, че не става въпрос за някаква битка за постове, а за отстояване на принципи, посочи Панайотов. За чужда вина отговорност няма да нося”, добави той.

Панайотов отбеляза, че почти цялата парламентарна група на НДСВ е подписала декларация, в която се обяснява защо този конгрес е нелегитимен. „Всеки има право да изрази лична позиция, аз уважавам тази на Симеон Сакскобургготски, но съм от хората, които особено ценят чувството си за лична чест и достойнство”, каза още той, давайки да се разбере, че няма да се откаже от войната с кръга „Велчев”.

Според Панайотов съдебните дела с нищо не пречат на новото ръководство и то действа. „Спекулира се относно това, че жалбите пречат на разгръщането на позицията на НДСВ относно местните избори”, заяви той. „Няма съмнение, че новоизбраният политически съвет действа и взема своите решения”, добави той. Според Панайотов, никой не би следвало да търси извинение за това, ако „евентуално някой не си свърши работата в съответния регион”.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?