И бившият главен директор на Хюлет Пакард е кандидат за шеф на Световната банка

Бившият главен изпълнителен директор на компанията Хюлет Пакард Карли Фиорина, която в началото на февруари бе отстранена от поста си от Съвета на директорите, има добри шансове да наследи Джеймс Улфънсън като президент на Световната банка (СБ), съобщава в електронно си издание от сряда в. Ню Йорк таймс, цитиран от АФП. Това е потвърдил пред АП и представител на администрацията на президента Джордж Буш.

Джеймс Улфънсън ще напусне поста си на 1 юни тази година. Засега Карли Фиорина е единствената жена в списъка от кандидати на президентската администрация. САЩ, които са най-големият акционер в СБ, по традиция определят нейния президент.

Карли Фиорина ръководеше Хюлет Пакард от 1999 година, преди, за всеобща изненада, да бъде отстранена от поста си на 9 февруари заради "различия" между нея и Съвета на директорите по най-добрата стратегия за бъдещето на компанията.

Освен Карли Фиорина, Ню Йорк таймс споменава сред фаворитите на Белия дом за наследник на Джеймс Улфънсън и първият заместник-министър на отбраната Пол Улфовиц. Във вторник в. Файненшъл таймс писа за вероятността Улфовиц да стане президент на СБ.

Ню Йорк таймс обаче отбелязва, че нито Фиорина, нито Уолфовиц са смятани за специалисти по развитието - основен сектор на дейност на банката.

Споделяне

Още от Свят