И БНБ отказва да обяви кой е реален собственик на "Юлен"

И БНБ отказва да обяви кой е реален собственик на "Юлен"

БНБ е отказала на екоминистерството да обяви кой е действителният собственик на компанията “Юлен“, която е концесионер на ски зоната в Банско. Аргументът е бил, че това не е в правомощията на централната банка. Това съобщи министърът на околната среда Нено Димов пред бТВ в понеделник. Номиналният собственик е добре извествен - кипърският гражданин Георгиус Георгиу.

По закон БНБ не се занимава директно с проследяване на действителните собственици на кредитополучателите на банките, каквато е компанията "Юлен". Въпреки това обаче "Банков надзор" може да направи проверка на конкретна кредитна експозиция, още повече ако става дума за свързани лица. През декември 2017 г. влязоха в сила промени в Закона за кредитните институции (чл. 45а, чл. 45б), според които търговските банки трябва да въведат правила и механизми за проверка на действителните собственици на свързаните с банката дружества, ако те имат кредити от нея. Освен това банките трябва да представят в БНБ тримесечен отчен на заемите към свързани лица. Нищо от тази информация не е публично, а голяма част от нея е банкова или професионална тайна, която не може да се предоставя свободно не само на обществеността, но и на държавните институции.

Министър Нено Димов обясни, че въпреки неуспешното запитване до БНБ, държавата знае кой е реалният собственик, но работа на министерството на околната среда е само да контролира изпълнението на концесионния договор. Министърът допълни, че очаква резултат от проверката на прокуратурата за собствеността в дружеството.

“Каквито предписания даде прокуратурата, те ще се изпълнят“, каза Димов и допълни, че няма никаква идея в каква посока работи държавното обвинение.

В началото на март прокуратурата съобщи, че е получен сигнал от партия “Зелените“, в който има данни за престъпления против околната среда в Пирин. В сигнала са били изложени факти за допуснати множество нарушения на действащото законодателство при сключване и изпълнение на договор за отдаване на концесията на територия в националния парк.

“Зелените“ отправиха искане за извършване на проверка за действителния собственик на концесионера "Юлен" АД, както и установяване на нарушения от страна на този концесионер. В това число нарушения при ползването на площи, значително надвишаващи размера на концесионната територия по договор и с наличието на обекти на трети лица там.

Сигнали за използване на площи, които не влизат в концесионния договор, са подавани периодично през годините от неправителствени организации. При първото правителство на Бойко Борисов тогавашният министър на околната среда Нона Караджова поръча проверка на действително използваната площ и обяви, че тя надвишава предоставената по договор.

В сегашния сигнал на "Зелените" се поставят и въпроси относно разрешения за ново строителство, издадени на концесионера, но попадащи извън зоната на територията по договор. В сигнала се съдържат и данни за свързаност между "Юлен" АД и федерация по ски, с оглед получаване и разходване от същата на средства от държавния бюджет, обясняват от прокуратурата.

По документи "Юлен" е офшорна собственост, но се свързва със собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Преди време адвокатът на дружеството Петър Петров, който е и част от управлението му, заяви, че управляващите знаят кой е реалния собственик на компанията, но той не може да го назове. Премиерът Бойко Борисов обяви, че това е Цеко Минев, но Минев отрече.  В същото време посоченията за краен собственик на "Юлен" е председател на федерацията по ски, която получава средства от държавата за организиране на стартове от световната ски купа на пистите над Банско.

Проверката на прокуратурата, която трябва да изясни и собствеността на "Юлен", трябва да приключи през месец май.

В понеделник Нено Димов коментира, че протестите срещу промяната в плана за управление на национален парк "Пирин" показват "неомарксистки поглед към развитието". Димов допълни, че правителството прилагало консервативния подход, т.е. съобразява се с мнението на местната общност. Даде пример за такъв подход в Трън, където местната общност се обяви на референдум срещу златодобива, и в Генерал Тошево, където бе блокиран проект за добив на природен газ.

Министърът повтори тезата си, че протестите са част от политическа кампания и прогнозира, че те ще продължат до изборите догодина.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?