И боклукът на София с европейски екшън-план

И боклукът на София с европейски екшън-план

Кризата с боклука на София все още няма решение, но ще има европейски екшън-план. Това бе решено във вторник на заседанието на Съвета по европейските въпроси.

Столичната община (СО) е поела ангажимент до 5 декември да напише своята стратегия за излизане от кризисната ситуация до построяването на завод за трайното обезвреждане на битовите отпадъци. Това трябва да се случи през 2011 година.

Само преди две седмици към Брюксел отпътува българският екшън-план за съдебната реформа, борбата с престъпността и корупцията.

На заседанието на съвета са били обсъдени конкретните действия, свързани със стартираната през октомври наказателна процедура от ЕК за екологичните проблеми на столицата. От ЕС считат, че София е нарушила директивите за управление на отпадъците. Вследствие на това бе открита процедура, чийто краен негативен резултат би бил налагане на солидни глоби.

Екшън-планът за боклука ще бъде изготвен от СО и Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Документът трябва да се изпрати в Брюксел до 23 декември.

По думите на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова “въпросът е експертен, а не политически”. Тя призова всички институции със задължения по темата да си сътрудничат.

“България трябва да има стройна политика и аргументация в собствената си защита. Ако по този тежък въпрос се наложи санкция, глобата няма да се плаща от СО, а от държавата”, заяви Грънчарова, но без да коментира конкретни параметри.

Еврозаплахата принуди държавата и общината да се държат като съюзници по този въпрос за първи път от 3 години, въпреки че проблемът с боклука се изостри в началото на 2005 година и до този момент София не е изработила план какво да прави със сметта си до построяването на завод.

За да даде пример за бързата и съвестна работа на държавната администрация, Грънчарова отбеляза, че само за година България е получила 61 предупредителни писма от ЕК за нарушаване на директиви. По 59 от тях рискът от налагане на глоби е неутрализиран, отбеляза тя.

На този етап се обсъждат пет варианта за временно съхранение на балите с отпадъците на София. Само преди ден от Столичната община заявиха, че най-голяма е възможността да се използва временната площадка край Горни Богров. Тази опция обаче също противоречи на евродирективите. По всяка вероятност България ще поиска от Брюксел все пак да даде разрешение тя да се използва.

В тази посока зам.-столичния кмет по екология Мария Бояджийска и министър Грънчарова не коментираха конкретните варианти и подчертаха желанието си първо да ги обсъдят с експертите от ЕК.

Леко на заден ход

След като в продължение на една седмица обясняваше, че няма никакъв шанс Пловдив да приеме боклука на София, новоизбраният с подкрепата на ГЕРБ и ВМРО кмет на града Славчо Атанасов започна да коригира позицията си. Във вторник пред БНР той обясни, че би се ангажирал да приеме допълнителни количества от столичните отпадъци на сметището в Цалапица, само ако държавата преведе на ръководената от него община “пет-шест милиона лева”.
“Около 650 хиляди тона отпадъци могат да бъдат депонирани още на сметището в Цалапица, а това количество е доста по-малко, отколкото очаквах”, подчерта кметът Атанасов, като уточни, че от тях 200 хиляди тона са неприкосновен резерв. Според него, ако София продължи да използва депото, то би стигнало за 2 години.

По думите му Пловдив не е в по-леко състояние от София, но ако държавата реши да се намеси категорично, то той може и да си промени позицията, само след като парите бъдат преведени в касата на общината.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?