И Бокова, и Георгиева имат шанс за висок пост в ООН

Георгиева и Бокова
Новият генерален секретар на ООН Антониу Гутериш може да си избере повече от един заместник, каза Джим Дела-Джиакома, зам.-директор на Центъра за международно сътрудничество в университета в Ню Йорк.
 
Според експерта е възможно Гутериш да поиска няколко - "например трима, чиито ресори да са фокусирани върху основните теми на ООН - първата е сигурността и опазването на реда; втората - човешките права и третата - развитието". 
 
Дела-Джиакома смята, че всяка от двете българки има шанс да стане заместник - генерален секретар, но не и двете едновременно. 
 
Той е убеден, Кристалина Георгиева е много добре приета в международната общност и е много подходяща за поста на заместник, но остава неясно дали би приела подобна работа. 
 
”Влизайки в кабинета си на 1 януари, новият генерален секретар ще се изправи пред свят, в който бушуват множество кризи - конфликти, хуманитарни криза. Няма начин това да не е във фокуса на вниманието му. Той трябва да се опитва да предотвратява конфликтите, а не просто да ги управлява”, коментира американският експерт по БНР. 
 
Той обясни, че Гутериш винаги е бил считан за най-вероятният победител в надпреварата. Било е много необичайно да се види САЩ и Русия да са съгласни за нещо.
 
"Все пак, да не забравяме, че това беше много дълга кампания, а и нямаше никакъв законов или друг вид акт, който да показва, че наистина е ред на Източна Европа. Това беше просто предположение", посочи още той. 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?