И Борисов "въстана" срещу Меркел за избора на Тимерманс за шеф на ЕК

Лидерите от ЕНП са срещу плана от Осака за шкартиране на Манфред Вебер

Шансовете на социалдемократа Франс Тимерманс да оглави ЕК сериозно намаляха заради съпротивата от Европейската народна партия.

Бойко Борисов се нареди сред представителите на Европейската народна партия (ЕНП), които се разбунтуваха срещу плана на германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон, холандския премиер Марк Рюте и испанския му колега Педро Санчес за избора на холандския социалдемократ Франс Тимерманс за председател на Европейската комисия (ЕК). Договорката е станала по време на срещата на Г-20 в японския град Осака, ден преди неделната среща на 28-те лидери на страните от ЕС за разпределяне на четири от петте висши поста в Съюза.

Планът предвижда Тимерманс, който бе водещ кандидат на левоценстритския блок, да оглави ЕК, водещият кандидат на десноцентристите от ЕНП Манфред Вебер да е председател на Европейския парламент (ЕП). Предложението е било представено от шефа на Европейския съвет Донлад Туск пред ръководителите на групите в ЕП. Туск обаче не е посочил имена.

Представителите на ЕНП се събраха преди общата среща и реагираха остро срещу перспективата партията им, която спечели най-много гласове на евроизборите, да отстъпи председателството на ЕК и на Европейския съвет и да има само председател на ЕП и върховен външнополитически представител, съобщи базираният в Брюксел сайт "Политико".

"Няма логика победителят да не е председател на Европейската комисия"

"Имаме водещ кандидат, спечелил европейските избори - Вебер. Няма логика победителят да не бъде председател на Европейската комисия", коментира Борисов пред български журналисти в неделя.

Според него тази вечер решение няма да има, нито един от кандидатите няма необходимото мнозинство, а ЕНП запазва подкрепата си за Манфред Вебер.

Вебер обаче практически няма шансове да бъде избран, тъй като срещу кандидатурата му се обявиха социалистите и либералите в ЕП, а ЕНП няма необходимото мнозинство за подкрепа на кандидатурата му.

Досегашният първи зам.-председател на ЕК Тимерманс се ползва със силната подкрепа на Макрон, както и на испанския премиер Педро Санчес.

Най-острата съпротива срещу него идва от Полша и Унгария заради безапелационния му курс срещу авторитарните и антидемократични политики в двете страни, чиито правителства нарушават независимостта на съдебната власт и върховенството на правото.

В тази група се оказа и Борисов, заедно с министър-председателите на Унгария, Хърватия и Ирландия – всички те от ЕНП.

Кандидатурата на Тимерманс изглежда провалена

Взети заедно, гласовете на несъгласните с избора на Тимерманс, са достатъчни да торпилират каквато и да е сделка в Европейския съвет, съгласно изискването за засилено квалифицирано мнозинство в подкрепа на номинацията за шеф на ЕК.

Ние като ЕНП, не сме давали съгласие за пакета, договорен в Осака, заяви ирландският премиер Лео Вардакар, пристигайки в сградата на Европейския съвет. "Мисля, че е честно да се каже, че има голяма съпротива срещу предложението, направено в Осака, от гледна точка на ЕНП. Болшинството министър-председатели от ЕНП не смятат, че ние трябва да отстъпваме председателството на ЕК толкова лесно, без бой", допълни той.

Според някои източници сделката би била от полза на Меркел, заради отношенията ѝ с коалиционния партньор в правителството ѝ – Социалдемократическата партия.

Освен избора на Тимерманс за шеф на ЕК, планът от Осака предвижда баварският политик Манфред Вебер да оглави Европейския парламент с петгодишен мандат.

Очевидно разногласията са толкова сериозни, че работната вечеря на европейските лидери, на която да се вземе решение, закъсня с над два часа.

Макар че хърватският премиер Пленкович е спряган сред кандидатите за шеф на ЕК, той дипломатично разкритикува плана от Осака.

"Социалистите и либералите се опитват да дисквалифицират Вебер без никакви сериозни аргументи", коментира той и добави, че преговорите ще са "дълги и изтощителни".

По думите му ЕНП и ръководството ѝ не подкрепят предлагания пакет и партията стои зад Вебер.

"Някои лидери въстанаха срещу него", заяви дипломат от ЕС.

Така, след като "пасиансът" на Меркел и Макрон се натъкна на сериозни пречки, в кулоарите отново се завъртяха редица имена за висшите постове в ЕС, включително на датчанката Маргрете Вестагер, която е водещият кандидат на либералите, на главния преговарящ за Брекзит Мишел Барние, както и на Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка и бивш зам.-председател на ЕК.

"Имаме два коза в ръката - Кристалина Георгиева и Мария Неделчева"

Имаме два коза в ръката - Кристалина Георгиева и Мария Неделчева (Мария Габриел, която Борисов назовава с моминското ѝ име Неделчева-бел.ред.), коментира Бойко Борисов пред български журналисти преди началото на извънредния Европейски съвет.

Не ясно защо намесва и името на Мария Габриел, която досега никога не е била обсъждана за някой от четирите висши поста в ЕС, номинирани от Европейския съвет.

Борисов: Меркел е председател на немската партия, не на ЕНП

Не знам откъде идват всички тези идеи, добави Борисов по повод разпространяваните слухове за договорки в кулоарите на срещата на Г-20 в Осака. Никой няма право да преговаря от наше име, на ЕНП, който и какъвто пост да заема. Ангела Меркел е председател на немската партия, не на ЕНП, уточни той.

Попитан дали би подкрепил кандидата на социалистите за председател на ЕК Франс Тимерманс, премиерът поясни, че никога не е бил против някого. Тимерманс е от най-добрите комисари, прекрасен човек, много принципен, няма спор. Тук не съществува личността Вебер и личността Тимерманс. Не правим коментар или разрез, кой какви качества има. Европейският избирател се произнесе - нареди Вебер първи, Тимерманс - втори. Никой от нас не се счита за по-висш от европейския гражданин, допълни премиерът по повод очакваното решение на неговите колеги при избора на председател на ЕК.

Не вярвам да завърши тази вечер с решение. Какъвто и вариант да се избере, трябва да бъде положен на принципи, заяви Борисов. Нищо не е решено, все едно досега нищо не е било, наново ще се стартира, според мен, добави министър-председателят.

Освен срещата на европейските лидери в неделя през нощта, за всеки случай е планирана и закуска в понеделник сутринта.

Това е третият им опит да разпределят петте висши постове в ЕС и да определят политиките, които ще повлияят на живота на около 500 милиона европейци.

До момента Германия и Франция не можеха да постигнат съгласие не само за конкретните кандидати за постовете, но и по какви правила да бъдат излъчени. Във вторник обаче изтича срокът за избор на ръководител на Европарламента и лидерите на ЕС трябва в спешен порядък да решат проблема.

Представители на ЕНП казват, че Меркел е напуснала предварителната среща на партията преди края ѝ, след като напразно се опитала да убеди колегите си в плана от Осака.

"Ние ще кажем не", заяви Франк Енгел, член на ЕНП от Люксембург, който участва в заседанието. По думите му, на редовите членове от ЕНП им е дошло до гуша от другите две политически семейства – на либералите и на социалистите – да диктуват своите условия.

Председателят на ЕП Антонио Таяни (ЕНП) също заяви, че изборните резултати трябва да се уважават. "Трябва да скъсим дистанцията между гражданите и европейските институции – да имаме водещия кандидат (Манфред Вебер) за председател на ЕК е добро послание към европейските граждани", смята той.

Меркел си остава най-влиятелният национален лидер в ЕНП, но тъй като е ясно, че това е последният ѝ мандат като канцлер на Германия и правителствената ѝ коалиция е разклатена, тя явно губи контрола си върху най-голямата европейска партия, чийто членове открито започнаха да ѝ се съпротивляват, отбелязва "Политико".

Освен лидерски качества, при избора на хора за висшите постове се търси баланс между партиите в ЕП, а също така по географски признак, по отношение големината на страните, също така и увеличаване броя на жените на ръководни позиции.

Името на Кристалина Георгиева се обсъжда и за върховен представител на ЕС за външната политика (от квотата на ЕНП). Другите женски кандидатури за топ постове в ЕС са на датчанката Маргрете Вестагер и искапнската министърка на икономиката Надя Калвино.

Макрон: "Би трябвало да има двама мъже и две жени"

Френският президент Еманюел Макрон каза преди срещата, че на нея би трябвало да бъде решен въпросът за попълването на три от главните длъжности в ЕС, а определянето на следващия ръководител на ЕЦБ вероятно ще стане по-нататък, предаде Ройтерс.

"За мен е важно да можем да излезем от този съвет с отговори и нов екип", заяви Макрон пред репортери при пристигането си за срещата на лидерите от ЕС в Брюксел.

Европейският съвет отговаря за предлагане на кандидати за четири ключови позиции, включително председател на Европейската комисия и президент на ЕЦБ. Според Макрон "би трябвало да има двама мъже и две жени".

Ангела Меркел заяви преди ден в кулоарите на Г-20 в Осака, че Манфред Вебер и Франс Тимерманс са "категорично" част от решението в дебата за лидерския пост. "Става ясно, че концепцията с водещия кандидат играе по-значима роля, отколкото някои казаха след последния Европейски съвет", каза Меркел, имайки предвид срещата на върха отпреди седмица.

Според информирани източници, ако кандидатурата на Тимерманс не получи мнозинство в Европейския съвет, има други варианти за шеф на ЕК, сред които е водещият кандидат на либералите – Маргрете Вестагер. Други обсъждани кандидатури са на французина Мишел Барние, който бе главен преговарящ на ЕС за Брекзит, хърватския премиер АндрейПленкович, румънския президент Клаус Йоханис, както и двама германски политици – министърът на отбраната Урсулафон дер Лайен и министърът на икономиката Петер Алтмайер, предаде Ройтрес.

За председател на Европейския съвет пък се спряга и името на бившия белгийски премиер Шарл Мишел, който е либерал.

58-годишният Тимерманс каза, че ако бъде избран за приемник на настоящия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, негови приоритети ще са борбата с климатичните промени, минималните заплати на всички европейци и изграждане на връзки с Африка, откъдето са повечето мигранти, пристигнали в ЕС през последните пет години.

За инвеститорите и финансовите пазари най-важен е изборът на председател на Европейската централна банка, която определя лихвените равнища в еврозоната. За поста може да бъде определен Франсоа Вилеройде Гало, управител на Френската централна банка и член на ЕЦБ, твърди дипломат, според когото другата възможна кандидатура е на Ерки Лииканен, бивш председател на Финландската централна банка.

Юнкер: Либералите убиха системата с водещите кандидати

Пристигайки на срещата, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер сподели, че е по-изморен от останалите лидери, които са ходили на срещата на Г 20 в Япония. "Г-жа Меркел и г-н Макрон имат правителствени самолети, аз летя с нормален", сподели той.

Запитан дали системата с водещите кандидати ще оцелее, Юнкер отговори: "Либералите убиха системата на водещите кандидати. Това беше либерална концепция...но тъй като не успяха да се обединят около един кандидат, те предложиха седем или осем или девет".

За Тимерманс той каза, че ако е не е ставал за работата, нямало да го определи за свой заместник. Обаче заместник не е същото като председател на ЕК, но той може да се справи, добави Юнкер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа