И британските либералдемократи са за затягане на мерките срещу имиграцията

Ник Клег

Британският вицепремиер Ник Клег ще призове тази седмица за затягане на контрола върху имиграцията от новите страни членки на ЕС, пише в днешния си брой лондонският "Гардиън".

Вестникът отбелязва, че това е промяна в позицията на лидера на либералдемократите Клег. Според него, докато действа седемгодишният ограничителен режим за имигрантите от новоприетите държави, те не трябва да имат правото да се регистрират като самонаети лица. Той ще каже още, че страните от ЕС трябва да имат правото "да слагат спирачки" върху имигрантите от новите членки даже и след седемгодишния период, в случай че "започнат да пристигат хора в толкова голямо количество, че обществото да не може да ги поеме успешно".

В предстоящата си речи Ник Клег ще каже още, че мнозина британци "са изгубили вяра в способността на правителството да се справи с притока имигранти от новите страни от ЕС", пише "Гардиън". Вестникът отбелязва, че това становище на Клег е знак, че основните политически партии в кралството вече се надпреварват да показват как биха свалили равнището на имиграцията от ЕС.

Миналата седмица премиерът консерватор Дейвид Камерън обяви мерки за намаляване от 6 на 3 месеца на срока, през който новите имигранти да могат да ползват социални придобивки. От Лейбъристката партия и Партията за независимост на Обединеното кралство заявиха, че това не е достатъчно.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?