И британският премиер се обяви за ограничаване свободата на движение в ЕС

Министър Николай Младенов: Това е предизборна агитация

Дейвид Камерън

Британският премиер Дейвид Камерън обяви, че ще преразгледа свободата на имигранти в ЕС да живеят и работят във Великобритания, отправяйки предизвикателство срещу един от основните принципи на евросъюза, съобщава в. "Файненшъл таймс".

В отговор на изразени безпокойства, че при търсене на работа млади британци биват измествани от техни съперници от други европейски страни, премиерът увери, че въпросът за миграцията в ЕС ще бъде включен в пакета от европейски директиви, обсъждани в започнатото от външното министерство разследване на "баланса на уменията".

По-рано и вътрешният министър Тереза Мей обяви, че "трябва да бъде ревизирана директивата за свободно движение на хора, гарантираща право на 500 млн. граждани на страните от ЕС да пътуват свободно в съюза". "Бихме могли да имаме изключително облекчен режим за едни държави и визи за други", конкретизира тя.

"Вижте, аз вярвам в единния пазар, вярвам в свободното движение, но преди две седмици посетих две фабрики в разстояние на една седмица и зададох въпроса: Колко души сте наели от други страни-членки на ЕС? Какъв е балансът", заяви Камерън в шоуто на Андрю Мар по Би Би Си снощи.

"В едната фабрика бяха наети 60 процента, в другата – 50 процента, а ние имаме толкова много безработни в страната, които искаме да обучим, преквалифицираме и върнем на работа", добави британският премиер.

"Файненшъл таймс" отбелязва, че британското вътрешно министерство вече е въвело няколко ограничения на влизането на мигранти от страни нечленки на ЕС. Законите на ЕС не позволяват на Лондон да приложи подобни ограничения на граждани на страни-членки, но въпросът отново излезе на дневен ред с отпадането на ограниченията върху достъпа до трудовия пазар на Великобритания за граждани на Румъния и България в края на следващата година, пише вестникът.

Макар че изявленията на Камерън бяха предназначени единствено да насърчат евроскептиците от консервативната партия през първия ден от конгреса ѝ в Бирмингам, те породиха безпокойство в Брюксел, пише "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Вестникът цитира старши научен сътрудник в Центъра за европейски реформи, според когото Камерън може да се опита да ревизира принципа на свобода на движение, но "това е задънена улица, в която той трябва да внимава да не попадне".

Младенов: Няма опасност от въвеждане на британски визи за България

"Видях тази интерпретация. Тя е доста... не отговаря точно на това, което всъщност е дебатът в Англия. Няма такава опасност, няма опасност от въвеждане на британски визи за България", коментира темата в понеделник българският външен министър Николай Младенов.

Той подчерта, че перспективата е в обратната посока – "отначалото на 2014 година трябва всички ограничения в Европейския съюз, там, където те още съществуват, за работа на българи и румънци да паднат".

"Това, което обаче има във Великобритания, е много сериозен анализ на ангажиментите, които Великобритания е поела към ЕС и към партньорите си в ЕС в областта на правосъдие и вътрешни работи. Този анализ ще продължи, ако не ме лъже паметта, до една или две години, за да стане ясно - това е вътрешен дебат в Англия, който няма нищо общо с България, с европейската политика като цяло, който цели да преосмисли може би разговорите между Лондон и Европейския съюз по отношение и сега на бюджета, който започва да се дебатира и т. н.", обясни Младенов пред бТВ.

"Искате ли директно да ви го кажа? Предизборна агитация във връзка с конгреса на партията им", допълни той.

"В крайна сметка ЕС има няколко фундаментални принципа: принципът на свободното движение на хора, принципът на свободното движение на капитали, свободно движение на стоки, единният пазар. А Великобритания, както и всички останали страни в Европа, така, печелят най-много, и България включително, от това, че ЕС има единен пазар и този пазар не може да функционира, ако ние започнем да сядаме и казваме: ами, това ще си харесаме, онова няма да си харесаме от него. Той ще се разпадне...", коментира българският външен министър.

ЕК: Великобритания не е искала промяна на европейските договори

Великобритания не е искала промяна на европейските договори, която да допуска ограничаване на свободното движение на работници, съобщи Европейската комисия. Говорителят на комисията по въпросите на социалната политика Джонатан Тод припомни, цитиран от БНР, че това е тема, която от време на време се появява в политическия дебат в Обединеното кралство:

"Правото на свободно движение съществува в европейските договори от 1957-а година и доколкото ми е известно, британското правителство не е внасяло никакво искане за ревизирането на тези договори в посока ограничаване на свободното движение. То е от огромна полза както за европейската, така и за британската икономика. Обединеното кралство също до този момент е спечелило от притока на работници от новите страни-членки", подчерта Тод.

Споделяне

Още от България и ЕС