И британците благодарят на ген. Борисов за "Лунна светлина"

Британското посолство благодари на главния секретар на МВР за опецията, при която беше конфискувано голямо количество кокаин в Боливия и с последвалите арести на няколко от основните заподозрени лица. Също днес Окръжният съд в Пловдив наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на четиримата арестувани в България в рамките на международната полицейска операция "Лунна светлина".

Писмото до ген. Бойко Борисов е подписано от Тим Коли, изпълняващ длъжността посланик на Кралство Великобритания у нас.

"До голяма степен успехът на операцията се дължи на сериозната работа и упоритостта на Вас и Вашия екип от звеното за борба с наркотиците в НСБОП. Бихме искали да Ви поздравим за успеха и сърдечно да Ви благодарим за помощта, която ни оказахте през последната година", се казва в писмото, получено днес в МВР.

В текста на посланието се казва още, че "напредъкът е резултат от около 12 месеца международно сътрудничество между органите на правоприлагане в България, Великобритания и други страни". От Британското посолство се надяват тясното сътрудничество между двете страни да продължи не само в периода до влизането на България в ЕС през 2007 г., но и след това.

Предстои скорошен контакт между ген. Бойко Борисов и колегите му от "Митници и акцизи" в Лондон, за да бъдат обсъдени подробностите по операцията и последващите действия.

След залавянето на дрогата, специални благодарности към главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов и към НСБОП отправи и американският посланик у нас Джеймс Пардю, по чийто думи разбитият наркоканал в Боливия е един от най-големите, съществували досега.

Пловдивският съд наложи задържане под стража на 4 задържани у нас

Междувременно Окръжният съд в Пловдив наложи днес постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на четиримата арестувани у нас в рамките на международната полицейска операция "Лунна светлина". Четиримата заподозрени и задържани са българите Боян Тодоров - Охлюва - шеф на фирма "Пълдин къмпани", Георги Петров-Бързия от Садово, Петър Марваков и македонският гражданин Зоран Бояджийски. Срещу тях е повдигнато обвинение по чл. 321 във връзка с чл. 354 (а) от Наказателния кодекс.

Източници от МВР потвърдиха миналата седмица, че Охлюва е свързан с разследвания за контрабанда бизнесмен Иван Тодоров - Доктора.

Адвокатът на трима от обвиняемите Йордан Давчев поиска незабавното освобождаване на бизнесмена Марваков, който няма качеството на обвиняем и незаконно е задържан в ареста повече от 24 часа, съобщи Дарик радио. Защитникът се мотивирал с "поредния гаф" на пловдивското следствие и прокуратура, като изтъкна, че следовател от НСлС Валери Попов не е поставил подписа си на постановлението за привличането на Мавраков като обвиняем. Съдията Цветан Цветков отхвърли искането му като неоснователно, въпреки че провери и установи лично липсата на подписа. Петър Мавраков, който се появи с гипсиран крак в съдебната зала, лично поиска от съда да бъде освободен и обясни, че показаните по телевизията чували с картофено пюре и кокаин от Боливия не са били за неговата фирма. Те не отговаряли на българските изисквания. Мавраков каза още: "Цял Пловдив знае, че внасям картофено пюре на прах от Боливия и вече съм продал над 160 тона. Аз научих България да яде картофено пюре".

И четиримата задържани заявиха, че ще обжалват мерките си задържане под стража пред Апелативния съд на 19 август.

В мащабната полицейска операция "Лунна светлина", която доведе до залавянето на пет тона кокаин за 300 млн. долара, участваха спецполицаи от Великобритания, САЩ, Испания, България и Боливия. След близо година работа, те успяха да разбият предполагаема международна банда за трафик на упойващи вещества с възможни връзки в Колумбия, Бразилия и Испания.

Кокаинът трябвало да стигне до Европа примесен с медицински въглен и картофено брашно. Два тона са били предназначени за Испания, а три за България, където дрогата е трябвало да бъде извлечена от картофеното пюре. 18 души бяха задържани по време на операцията "Лунна светлина" в Боливия и бяха конфискувани пет автомобила, както и огнестрелно оръжие и 10 млн. долара, които бяха открити у предполагаемия главатар на бандата.

Споделяне

Още от България