И БСК се обяви за предсрочен парламентарен вот, но с евроизборите догодина

Вместо депутатска заплата, командировъчни за сесии по приемане на конкретни закони, предложи председателят й Сашо Дончев

Снимка: БГНЕС

За предсрочни парламентарни избори, които да се проведат заедно с изборите за членове на Европейския парламент през 2014 година, се обявиха в понеделник членовете на Българската стопанска камара (БСК). Идеята на организацията е дотогава да бъде постигнат “обществен договор между всички партии и представители на гражданското общество за разпускане на настоящия парламент“.

Миналата седмица другата голяма работодателска организация КРИБ, която като БСК е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество, също се обяви за за нови избори, но тя настоя това да стане веднага, без отлагане.

“Това Народно събрание в тази си структура няма бъдеще“, заяви изпълнителният председател на БСК Божидар Данев, който представи позицията на организацията по повод последните събития в страната. Според камарата до изборите догодина Народното събрание трябва да приеме договорена с гражданското общество промяна в Изборния кодекс, включително като се премине от пропорционална към мажоритарна избирателна система и се изготви с широкото участие на гражданското общество проект на нова Конституция.

Председателят на камарата и шеф на “Овергаз Инк.“ Сашо Дончев обаче в отделна позиция заяви, че “не ми е ясно как парламент и правителство, в капацитета на които ние не вярваме, са в състояние да свършат толкова много неща, като повечето от тях са от много години належащи?“. Според него тези същите политици носят цялата вина за отказа да променят държавата в нужната на обществото посока.

В официалната позиция на БСП се посочва, че управляващите трябва да определят краткосрочните задачи за подобряване на бизнес средата и жизнения стандарт, като се публикуват пътни карти за постигане на целите, така че да се осигури възможност за контрол от страна на гражданското общество.

Работодателската организация предлага до формирането на ново Народно събрание от кабинета да отпадат и да не се включват политически оцветени министри и заместник-министри, а само експерти, подкрепени от гражданското общество.

Сашо Дончев обаче е по-радикален и смята, че след като се насрочат избори за Велико Народно събрание през май 2014 г. трябва да се избере напълно нов кабинет “Орешарски“ с посочени единствено от него министри, които да нямат заместници, защото от тях няма никаква нужда и такива са добрите практики. Мандатът на това правителство трябва да е до провеждането на вот за ВНС, за който да се изработи нов Изборен кодекс, смята председателят на БСК.

Той предлага още депутатите да променят правилника си на работа и да отпаднат заплатите за народните представители, но те да могат да работят на длъжностите, заемани преди влизането им парламента. За обсъждане на решенията председателят на Народното събрание да свиква сесии, а депутатите ще ползват платен отпуск за участието си в тях и командировъчни, вижда нещата председателят на организацията.

От БСК пък призовават до новите избори управляващите да се въздържат от популистки решения, сред които задържането на цени, финансирането на губещи предприятия, структури и др. “Този подход трябва да се замени временно с компенсаторни социално-ориентирани механизми, създаване на пазарни условия за временна заетост, особено за младите хора“, смятат в камарата.

От бизнес организацията настояват до 1 април 2014 година всички заинтересовани звена на публичната администрация да защитят съществуването на всеки един регулаторен режим и от същата дата всички незащитени режими да бъдат отменени.

Друго искане е с акт на Министерския съвет да се забрани събирането от администрацията на такси, глоби и други плащания, непредвидени изрично в закон, включително за извършени услуги и контрол.

Дончев пък предлага на Орешарски да спре течовете от бюджета като ликвидира всички проекти и програми, защото те по правило са с неясни цели, срокове и изпълнението им е типичен пример за партизанщина, но никой, който се готви за избори, не посягал към тях. Според него с освободените така пари може да се поддържат социалните системи в обществото и да се предотвратят “обсъжданите в момента глупости относно новата роля на държавата в икономиката, цените и т.н.“

Споделяне

Още от България