И БСП върна правителствения мандат, на ход е ДПС

Плевнелиев връчи, а Мерджанов върна мандата за съставяне на правителство на БСП, сн. БГНЕС

Коалиция за България върна мандата на президента Росен Плевнелиев за съставяне на правителство в петък, по-малко от 24 часа, след като това направи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Очаква се същото да направи и третата парламентарна сила ДПС, с което конституционната процедура ще бъде изчерпана и ще се пристъпи към следващата стъпка – разпускане на Народното събрание и назначаване на служебно правителство от президента.

 

Трите парламентарни партии се договориха предварително с държавния глава за предсрочното прекратяване на мандата на правителството "Орешарски" (оставката бе гласувана на 24 юли) и за предсрочни избори на 5 октомври. Шести август е датата, на която се очаква да бъде назначено служебното правителство.

 

"В духа на политическите договорености, постигнати на консултациите, отказвам да съставя правителство. Не се отклоняваме от заявените си отговорности", каза председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов след като върна мандата.

 

Той допълни, че решително ще се противопостави на всяко едно отклонение от договореностите на консултациите.

От своя страна държавният глава каза, че решението, което БСП взе е в духа на конституционната процедура. То е и в духа на нелеките решения, които взехме заедно, за стабилен и плавен преход и дай Боже за нови избори на България, които да доведат до едно много по-високо доверие на народа, едно ново Народно събрание, което да работи на пълни обороти, каза Плевнелиев.


След взимането и връщането на мандата Атанас Мерджанов, който бе придружен от Корнелия Нинова, останаха в президентската зала по молба на Росен Плевнелиев, за да обсъдят и други теми.

 

Както стана ясно, те са дискутирали отказа на БСП да подкрепи исканията на президента за актуализация на държавния бюджет, упълномощаване на служебния кабинет да сключва нови заеми и смяна на управителя на БНБ. Другите две партии – ГЕРБ и ДПС – подкрепят предложенията. На излизане на от президентството Мерджанов коментира, че проведените по-рано консултации са били насочени преди всичко към разбирателство за постигане на консенсусни закони. Актуализация на бюджета сега не е необходима, такава може да извършат новото редовно правителство и следващото НС, ако това е необходимо и ако финансовите показатели на държавата налагат това, уточни той.

 

Атанас Мерджанов подчерта, че с президента са на категорично различни позиции за правомощията на служебния кабинет. Държавният глава продължава да смята, че е необходимо да бъдат дадени такива, а БСП са категорични, че основната цел и задача на служебния кабинет е да подготви и проведе едни честни и демократични избори и всичко, което е необходимо по закон и конституция. "Всяко едно друго изкушение с подписване на нови заемни споразумения, както и други действия, които противоречат на действията на един Министерски съвет в отсъствието на НС са противозаконни", каза Мерджанов.

 

Налице е ново парламентарно мнозинство, което както може да гласува промени в републиканския бюджет, така е в състояние да състави и ново правителство, коментира той преди това.


Нарушено е споразумението при президента Росен Плевнелиев и идеологът на нарушаването на това споразумение беше самият държавен глава, посочи Мерджанов. Той каза, че на консултациите в четвъртък всяка парламентарна група е заявила категорично, че в рамките на това НС ново правителство няма как да бъде съставено. Днес след гласуването на извънредното заседание и речта на президента Плевнелиев стана ясно, че такова мнозинство
е формирано, отбеляза той.


Всяко друго отклонение по актуализация на бюджета, смяна на УС в БНБ, както и други решения, които да дадат право на служебното правителство да сключва договори, са нарушения на споразумението, посочи Мерджанов. Ако президентът иска да бабува за съставяне на ново правителство в рамките на това НС, той поема категоричната и изключителна отговорност, добави той.


ДПС ще върне на президента мандата за съставяне на правителство в рамките на този парламент, заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Алиосман Имамов и допълни: "Ние не сме обсъждали изобщо друг вариант", уточни той.

 

Твърде рано да се говори за каквито и да било коалиции. "Нека да минат изборите. След тях ще водим разговори, в зависимост от това кой колко гласове ще получи", посочи той.

Алиосман Имамов каза още, че по принцип не трябва да се разширяват пълномощията на служебния кабинет, но когато ситуацията е извънредна и несигурна, би могло да се помисли за това. Иначе основната функция и задача на служебното правителство е да проведе изборите, допълни той. На въпрос дали сегашната ситуация налага разширяване на правомощията на служебния кабинет, Имамов каза, че тя може да се определи като извънредна, особено по отношение на стабилността на банките. "Би могло да се обсъжда някакъв вариант, свързан с осигуряване на необходимите финанси", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?