“И България е една голяма грешка” - филм-криминале на прехода

Стоян Радев и Георги Лозанов в студиото на "Денят започва с култура". Сн. БНТ

Тази вечер 18.30 ч. в кино "Люмиер" е премиерата на филма на Георги Лозанов и Стоян Радев “И България е една голяма грешка”. Това е филм за годините на преход от тоталитаризъм към демокрация в България, съставен от интервюта с представители на публичните зони, в които "симулацията” (по Жан Бодрияр) е най-интензивна – политическите биографии, бизнеса, медиите, църквата.

Ние продължаваме да говорим за прехода, но той си остава загадка, коментира сценаристът Георги Лозанов в "Денят започва с култура" на БНТ. На него му се струва, че колкото повече живеем в нещо, което не разбираме, толкова по-лошо живеем. Филмът се опитва да направи един малко по-различен документален жанр. В него има 12 интерпретации, 12 гледни точки, 12 мъже, 12 герои които търсят смисъла в различни зони на нашия социален свят като ДС, чалгата, спасетелите на нацията.

Нашата публичност на прехода е такава, че не можеш да излезеш невредим от нея. Филмът говори за това, че “всички сме в един кюп”. Той представлява криминале на прехода, каза доц. Лозанов.

Режисьорът Стоян Радев допълни, че във филма е дадена думата на познати лица на българската публика, които отговарят на наслоените във времето подозрения срещу тях.

За него преходът е парадоксален. От една страна е като блато, в което не можеш да мърдаш, а всъщност сякаш се движиш на някъде.

Акцент във филма са най-напрегнатите зони на прехода. Те започват с политическите биографии и опита за раджането на нашата демокрация от историческото празно. От там нататък става дума за бизнеса, медиите, чалгата, ДС, правосъдието, спасителите на нацията, евроинтеграцията, църквата.

Споделяне

Още от Общество

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?