И бюджетът на София мина без нито едно прието предложение на опозицията

Дебатите продължиха 4 часа и стигнаха до цитати от песни, обвинения и извинения

Йорданка Фандъкова

След четири часа дебат, който мина през цитати от песни, обвинения в пренебрежение към общинските съветници от страна на администрацията и извинения за това, Столичният общински съвет прие бюджета на София за 2018 г.

Промените във финансовия план на местната власт продължиха до последния момент, но не бяха взети предвид макар и малкото конкретни предложения на общинските съветници от опозицията. Така в крайния си вариант бюджетът за 2018 г. е в размер на 1.556 млрд. лева. Преди Нова година същото се случи и с държавния бюджет за 2018 г., в който бяха отхвърлени всички предложения на опозицията с изключение на едно, което се оказа грешка при гласуването.

По традиция дебатите около бюджета на Столична община бяха основно политически и без много конкретни предложения.

Промени в последния момент

Часове преди окончателното му гласуване бюджетът беше завишен със 7 млн. лева по предложение на мнозинството от ГЕРБ. Средствата идват от залагане на по-големи приходи от данъка върху колите, за придобиване на имущество и от туристическия данък. Парите отиват за улично осветление, за компенсиране на издаването на преференциални карти за градския транспорт на ученици, студенти и пенсионери, както и за премахване на опасни дървета и клони в гробищните паркове и по улици и булеварди.

Общинарите заложиха и повече от предвидените първоначално средства за отчуждаване на имоти – 17 млн. лева вместо първоначалните 10 млн. лева.

Бюджетът на София за 2018 г. е по-висок с над 200 млн. лева в сравнение с плана за 2017 г. Ръстът идва основно от увеличените трансфери от държавния бюджет за увеличаване на заплатите на учителите. Собствените приходи са завишени, но без да се увеличават данъците и таксите.

Както и досега, най-големи са разходите - близо 500 млн. лева, за капиталови инвестиции. Парите за тях идват основно от европрограмите, а най-големият проект за поредна година остава разширението на метрото. Освен това ще бъдат продължени голяма част от инфраструктурните проекти от миналата година. Около 11 млн. лева повече ще бъдат похарчени за събиране, третиране на отпадъци и миене и чистене на улици.

Според кмета Йорданка Фандъкова финансовият план дава възможност за продължаване на устойчивите политики на администрацията, а основният стратегически приоритет в него е подобряването на качеството на въздуха. Тя за пореден път обясни, че над 300 млн. лева ще отидат за строеж на метрото, повече пари са заложени за ремонт на вътрешноквартални улици в сравнение със средствата за основни булеварди, има и пари за купуване на нови коли за градския транспорт, както и за това той да стане по-редовен.

Обвинения и извинения

Въпреки положителната оценка на кмета за бюджета той срещна критика основно от БСП. "Бюджетът звучи рекодрно, но реално има 100 – 150 млн. лева за правене на политики", коментира председателят на групата на левицата Калоян Паргов. Според него има възможности за по-голямо увеличаване на очакваните собствени приходи, а планирането на разходите на давало възможност за решаване на нито един проблем на софиянци. "Този бюджет е заченат в лъжа. Общинските съветници бяхме прелъстени и изоставени", продължи Иван Таков от БСП. Сравнението му с любовни отношения беше заради обещанието от миналата година бюджетът за 2018 г. да се прави от администрацията съвместно с общинските съветници.

Същата критика отправиха и общинските съветници от "Група 5". Светослав Витков от групата обясни, че съветниците в нея няма да участват в дебатите за бюджета, защото не е била създадена обещаната комисия. Според него общинарите за пореден път са били поставени в "ролята на зрители на анонимно риалити с натискане на бутон "за", "против" и "Не мога да преценя".

В края на дебатите кметът Фандъкова се извини, че администрацията се е забавила със сформирането на обещаната комисия. Тя обаче отхвърли критиките, че в бюджета няма приоритети и не се решават конкретни проблеми.

Репликите на съветниците от БСП Паргов и Таков накараха председателя на общинската комисия по бюджет Орлин Алексиев да цитира части от текста на популярната песен "Кекс". "Паргов започна добре и помислих, че всичко му е точно", коментира той, след което добави, че след като чул изказването на Таков, разбрал, че не е ял кекс снощи.

Иначе занижените собствени приходи в бюджета бяха критикувани и от съветниците от коалицията "Сердика" (АБВ и Български социалдемократи), които също не подкрепиха бюджета, както и на част от общинарите от "Реформаторския блок".

В крайна сметка бюджетът получи одобрението на 42-ма общински съветници, а 14 гласуваха против.

Споделяне

Още от Бизнес