И депутат на ГЕРБ мина към Бареков, според Станишев ще правят кворума

Лидерът на БСП "не вижда драма" и допуска, че изменниците ще имат интерес да крепят парламента

Румен Йончев и Светлин Танчев. Сн. БГНЕС

Бившият депутат от ГЕРБ Светлин Танчев стана вторият "независим" народен представител след Румен Йончев от левицата, който официално ще представлява в парламента партията на Николай Бареков. Лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев допусна, че проблемният кворум в Народното събрание вече ще зависи от независимите депутати, а не от "Атака". Той окачестви поведението на земеделеца Румен Йончев като "некоректно", но пък очевидно се утешава с факта, че "дезертьорите" на Бойко Борисов са повече от неговите.

Светлин Танчев, който напусна ПГ на ГЕРБ през декември, съобщи във вторник: "Няма да ставам член на "България без цензура" (ББЦ), но се присъединявам към икономическата им платформа и ще ги представлявам в парламента".

Той присъства на среща на лидера на партията Бареков с ръководството на КТ "Подкрепа", където бе обявено, че заедно с бившия червен депутат Йончев в най-скоро време ще внесат два законопроекта от името на новата си партия - единият е за създаване на агенция "Чисти ръце", която да разследва политиците на най-висши нива, а вторият е за подпомагане на стартиращ бизнес.

Светлин Танчев е първи братовчед на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, но това не е единствената му "връзка" с прокуратурата, където отлежава парламентарен доклад от 2010 г., където той е посочен за отговорен за законовата "наркопоправка Мери Джейн". Затова и се породиха съмнения какви са реалните му мотиви да напусне ГЕРБ.

Сметката, че двамата "независими" депутати на Бареков ще държат кворума в НС, ако "Атака" решат да го бойкотират, бе първо обявена от ББЦ, но Сергей Станишев се съгласи.

При напускането на депутатите от ГЕРБ Георги Марков и Светлин Танчев, социалистите тръбяха за "разпад", "люспене" и "разлом" в партията на Борисов. Сега, когато и групата на Коалиция за България е застигната от същия проблем, оценките им са доста по-сдържани.

Преди медийният секретар на БСП Антон Кутев твърдеше, че "партията на Борисов започва да се цепи" и че "ГЕРБ се разлага и започва да мирише".

Сега, когато и Коалиция за България стана "донор" на политика, отгледан от медиите на Делян Пеевски и КТБ, Станишев заяви: "В това не виждам драма. Този парламент е труден, такава е волята на избирателите. Мисията ни не е приключила за отърсване на страната от страха”.

От думите му не стана ясно как точно волята на избирателите, според него включва обособяване на група депутати, които да представляват в НС партия, която не се е явявала на избори.

Поведението на Йончев не е коректно, но "това е негов избор, а и не можем да държим никого насила", каза лидерът на БСП.

"Сега очевидно кворумът ще зависи не толкова от "Атака", а от независимите депутати, които, както личи, ще се увеличават основно за сметка на ГЕРБ" , коментира още Станишев, за когото близостта с националистите донесе много негативи във външнополитически план. По този начин лидерът на БСП официализира и факта, че работата на парламента зависи от националистическата партия.

Светлин Танчев е вторият бивш депутат от ГЕРБ, който мина към ББЦ. Преди това "принадлежност" към Бареков, но само експертна, заяви бившият директор на НАП Красимир Стефанов, след като напусна групата на Бойко Борисов и реши да е независим. Засега Стефанов не е декларирал, че ще е "глас" на ББЦ (както заяви Йончев) или ще представлява Бареков в НС (каквато роля си избра Танчев).

С напусналия Румен Йончев и неидващия на работа Делян Пеевски, БСП и ДПС събират общо 118 депутати при необходимост от 121, за да има НС кворум да заседава.

Със своите двама официални депутати и един неофициален – Николай Бареков ще може да осигурява кворума на БСП и ДПС. По-вероятно е, обаче "Атака" да не стане толкова бързо ненужна, тъй като е рядкост всички народни представители от мнозинството да присъстват в пленарна зала.

Споделяне

Още по темата

Още от България