И децата във втори и трети клас няма да имат оценки

И децата във втори и трети клас няма да имат оценки

Вече и учениците от втори и трети клас няма да имат оценки, както в момента това важи за първокласниците. Това решиха депутатите от парламентарната образователна комисия на заседанието си в сряда, на което бяха обсъдени на второ четене текстове от проекта на Закона за предучилищното и училищното образование.

Заместник-председателят на образователната комисия Корнелия Маринова от ГЕРБ заяви, че образованието ще е по-качествено, ако отпаднат количествените оценки в началния етап на образованието.

Въпросът да има или да няма оценки до трети клас е дискусионен, тъй като мненията на учители и родители са полярни по него, както и на обществото като цяло, заяви Марияна Бояджиева от "БСП лява България". Стоян Мирчев каза, че между пети и седми клас от училище отпадат много ученици и ако няма оценки от първи до трети клас, ще се засили процесът с отпадащите от образователната система.

Според народните представители от ГЕРБ трябва да се остави време на учениците до 9-10 години да трупат знания, за да не "стават бележкари".

Председателят на комисията Милена Дамянова от ГЕРБ отбеляза, че във Финландия, в която в средното образование учениците имат много високи резултати, децата в много късна възраст получават оценки. Целта е в тази възраст учениците да придобият знания и умения, и затова финландските деца ходят с удоволствие на училище, което не може да се каже със сигурност за българските ученици, заяви Дамянова, цитирана от БТА.

Сега в първи клас учениците завършват с една годишна качествена оценка, във втори и в трети клас имат количествени и качествени оценки, като учениците сега не повтарят до четвърти клас, каза заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева.

Това ще се запази, но ще има допълнителни занимания с изоставащите деца. Промените ще влязат в сила след окончателното приемане на законопроекта за училищното образование от Народното събрание.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?