И Детският радиохор протестира с концерт

Хористите искат ръководството на БНР да върне диригентката им

Детският хор към БНР изпълни химните на България и на ЕС при официалното откриване на българското европрдедателство в началото на годината. Сн. БГНЕС

Протестен концерт под прозорците на изпълнителния директор на БНР Александър Велев организира Детският хор към националното радио. Причината е отстраняването на диригента на хора - маестра Венеция Карамаринова.

Това е поредният музикален състав на БНР, който решава да изрази недоволството си с протестен концерт. Преди няколко месеца по този начин протестираха музикантите от Симфоничния оркестър, Смесения хор, Биг бенда и Оркестъра за народна музика към БНР. Те настояваха за по-високи заплати, а недоволството им беше насочено към правителството.

Детският радиохор обаче ще протестира в 12 часа в понеделник, 20 август, срещу ръководството на БНР и персонално срещу директора Александър Велев. "Протестният концерт е последната ни надежда за опазването на културната институция Детски хор на БНР", пише в страницата на събитието във Фейсбук. Там се казва, че на 20 юли "ръководството на БНР внезапно прекрати договора на маестра Караманова".

"Направиха го едностранно, без никакво предизвестие, нито за хористите, нито към родителите им, нито към самата маестра Караманова. Просто в петък следобед (докато младите певци са във ваканция) ръководството ѝ благодари за успехите и ѝ съобщава от понеделник да не идва в радиото, а работата ѝ се поема от назначената през месец март диригентка Теодора Димитрова", пишат организаторите на протеста.

Според тях с "подмолни" чиновнически хватки" се унищожава "дългогодишно градената институция Детски радиохор". След отстраняването на ръководителката на хора, деца и родители писали писма до ръководството на БНР и правили подписки с молба Венеция Караманова да бъде върната на работа за още два сезона, "за да може да предаде на новата диригентка традициите на тази школа". Родителите и децата писали и до парламента, правителството, Държавната агенция за закрила на детето и др. "Само Светият синод още не е сезиран и може арменският поп", пише в призива за протест.

"След като изчерпаха всички останали форми за разяснение и убеждаване хористите, и настоящи, и бивши, както и родителите на настоящите, решиха да предприемат протестни действия чрез концерти под прозорците на директора на БНР Александър Велев, докато не бъде възстановена на работа маестра Венеция Караманова", заявяват недоволните.

На страницата на БНР на 20 юли е съобщено, че Венеция Караманова е получила предложение да стане почетен диригент на хора. Това е станало на среща с директора на Музикалната къща на БНР Теодосий Спасов. Под шапката на това звена са всички музикални състави на радиото.

"Като почетен диригент маестра Караманова ще има възможността да подготви отбрани престижни програми през следващия музикален сезон, включително гастроли в чужбина", пише в съобщението.

Венеция Караманова работи с Детския хор на БНР от 1978 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?