И Димитър Стоянов подписвал гаранции за заеми към офшорки

Деница Гаджева подаде оставка от ръководството на партията

Волен Сидеров и Деница Гаджева, БГНЕС

Два дни след като жертвата на Волен Сидеров, както самият Димитър Стоянов описва себе си, беше изключен от “Атака”, той поднесе поредна доза факти срещу доведения си баща.

В понеделник евродепутатът, който по думите му развил нещо като Стокхолмски синдром, оповести пред БНТ, че “може и да е подписвал гаранции за заем” в полза на офшорни компании, чрез които лидерът на “Атака” си осигурявал “вярност” от получилите постове.

По думите на Стоянов за “договорите” въпросите трябва да бъдат отправени към втория съпруг на майка му и лидер на партията, защото “схемата беше идея на Сидеров”.

Евродепутатът допусна, че вероятно и той самият може да е подписвал такава гаранция за заем, защото “всички подписваха тогава”.

Стоянов обясни също, че изключването му от партията преди два дни е противоуставно.

“Моето изключване онзи ден, е противоуставно, противозаконно, защото аз съм заместник-председател на партията, избран от конгреса на тази партия, и по закона, който е демократичен в България, от тази позиция може да ме отстрани същият този орган - конгресът на партията”, обясни Стоянов. Според него “не може през нощта в някаква късна доба да се събере някаква тричленка” и да го отстрани.

Започват дела срещу Волен

Междувременно вече напуснали партията депутати обясниха пред Mediapool, че следващата седмица най-вероятно ще започнат дела срещу Волен Сидеров заради т. нар. “гаранции по заем”, които кандидатите на “Атака” за изборни длъжности са подписвали.

“Тъй като Волен отказа да унищожи тези документи на нас не ни остава нищо освен да заведем дела и да докажем, че не сме крупни длъжници”, обясниха потърпевшите.

Очаква се на този етап правата си в съда да потърсят около 12 души.

Гаджева подаде оставка от ръководството на "Атака"

Въпреки всички нападки срещу Сидеров вярна му остана сочената за “фаталната жена” на партията Деница Гаджева. След като бе спрягана като една от причините за сътресенията в партийното ръководство, в понеделник тя подаде оставка.

"Подавам оставка от Централния сбор, за да разсея всякакви съмнения относно някакви лични връзки вътре в ръководството на партията, въз основа на които се определят постовете. Искам да стопирам нападките към Волен Сидеров и към цялото ръководство", заявява Гаджева в изявление до медиите, предаде БНР.

Решението ѝ да се оттегли идва два дни, след като беше обвинена от доведения син на Сидеров и бивш неин приятел Димитър Стоянов, че маргинализира партията. Първо Стоянов поиска оставката на самия Сидеров заради слабото представяне на изборите. В отговор дойде и изключването на Стоянов от партията, за което той твърди, че е противоуставно и допусна, че е нарочен ход от страна на лидера на “Атака”, “за да се измести темата от важните поставени въпроси”.

"Видяла съм абсолютно всичките предателства на членове на парламентарната група и в 40-то и 41-то Народно събрание. Разбрах едно - предателство се прави заради пари или от ламтежа за власт. В конкретния случай предателството се прави не от ламтеж за пари, то се прави от ламтеж за власт”, пише Гаджева в разсъжденията си до медиите в стил “Сидеров”.

Капка Сидерова искала да бъде сив кардинал

“Знаете много добре, че имаше един човек, който искаше да играе ролята на сив кардинал в тази партия. Искаше да дърпа конците, да назначава хора, да уволнява хора, да си играе със съдбите на тези хора. Няма да споменавам имена, всички се сещате за кого става въпрос", казва още Гаджева, очевидно говорейки за Капка Сидерова.

"Аз си печелих нападките на тази личност, изявяваща се като сив кардинал, защото бях първият човек, който се възпротиви и каза: "Край! Няма да Ви позволя повече да си играете така с хората!". Тя се опита да си поиграе и с моята съдба - затова бях нарочена за любовница, затова бях преследвана, заплашвана, искаше ми се оставката. Бях принуждавана от тази личност да напусна парламентарната група на "Атака". Когато това не стана, започнаха нападките срещу мен в жълтите медии", заявява депутатката.

Според нея единствената причина за скандала в партията е, че хора от централата, близки до тази личност, са били освободени от постовете им.

"Така беше ограничено влиянието на въпросната личност", категорична е Деница Гаджева.

Трусовете не отминаха и вестник "Атака": Сидерова вече не е главен редактор

Партийните трусове не подминаха и вестник "Атака". Тръгнал като патриотично-националистичен независим вестник, издаван от частното дружество на Капка Сидерова "Бумеранг", през пролетта на тази година той формално стана и издание на партия "Атака".

Вестникът се оглавяваше неизменно от Капка Сидерова. Днес обаче от партията разпространиха съобщение, според което тя вече не е главен редактор. Към момента не е посочено кой ще заеме поста ѝ.

Още по темата
Още от България

Кой трябва да оглавява листата на БСП за евроизборите?