И директорът на сливенска болница разследван покрай бившия шеф на НЗОК

Срещу управителя на болница "Хаджи Димитър" в Сливен д-р Пенко Пенков е образувано досъдебно производство. То е за използване на документ с невярно съдържание. Според разследващите д-р Пенков е използвал съзнателно преправен договор между болницата и кардиологичната болница в Ямбол за изследвания и кандидатстване пред Здравната каса за определени клинични пътеки.

Производството е във връзка с обвиненията на доскорошната шефка на НЗОК Жени Начева. Едно от повдигнатите ѝ обвинения е за това, че в периода февруари-май миналата година като шеф на бюджетна дирекция в НЗОК е превишила властта си и неправомерно и еднолично е разпоредила завишаване в бюджета на районната каса в Сливен. С корекцията е бил завишен разполагаем лимит на специализираната болница “Хаджи Димитър“ в града с 800 000 лева.

Има практика лечебни заведения да сключват договор помежду си, така че едното от тях да удостовери пред Здравната каса, че може да изпълнява определена дейност, която е част от клинична пътека. Ако Пенков е представил преправен договор с ямболската болница, на практика с него той си е осигурил договор с НЗОК без да има право на това. Интересното в случая е, че кардиологичната болница в Ямбол е собственост на "Търговска лига". На база твърдения на ръководството на "Търговска лига" прокуратурата повдигна обвинения на бившия зам.-здравен министър и шеф на управата на НЗОК Емил Райнов.

От "Търговска лига" обвиняват Райнов, че е поискал 28 млн. лева, за да упражни влияние при вземане на решения в полза на компанията на два пъти. Първия път – за да печелят търгове за доставка на лекарства, а вторият – за да може кардиологичните болници на "Търговска лига" в Ямбол, Велико Търново и Варна да получат безпроблемна акредитация и договор с НЗОК.

Така в дъното и на двете обвинения – срещу Райнов и Начева - се оказва намесена "Търговска лига". Преди две седмици премиерът Бойко Борисов присъства на първата копка на поредната кардиологична болница на компанията, която ще бъде в Плевен.

Споделяне

Още по темата

Още от България