И днес всички изследвани за коронавирус проби у нас са отрицателни

МЗ: Вносът на коронавируса е неизбежен, фокусираме се върху намаляване на щетите

И днес всички изследвани за коронавирус проби у нас са отрицателни

За пореден ден всички изследвани проби на пациенти със съмнения за коронавирус са отрицателни, съобщиха в четвъртък следобяд от Министерството на здравеопазването. 

В Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести за новия коронавирус COVID-19 са изследвани 17 проби на лежащо болни граждани, настанени в лечебни заведения в Бургас, Плевен, Стара Загора, Шумен, Варна, Хасково, София и Русе.

Всички те са отрицателни. Отрицателни са и всички 19 проби, изследвани днес във Военномедицинска академия.  По-рано председателят на Националния оперативен щаб за коронавируса - проф. Венцислав Мутафчийски съобщи за 14 души, от които 4-ма чужденци - италианец, японец, португалец и египтянин, които са настанени във Военомедицинска академия с грипоподобни симптоми. Те са пристигнали от Италия. Някои от чужденците са с доста по-сериозна симптоматична картина, с пневмония. Пробите за коронавирус обаче са отрицателни.

Вносът на болестта е неизбежен

Въпреки това, здравните власти предупредиха в четвъртък, че оттук нататък вносът на коронавирусът е неизбежен.

Времето на опазването на границите отминава. Вносът на новия коронавирус COVID-19 е неминуем. Оттук нататък трябва да се съсредоточим върху възможностите за приемане и лекуване на болните, за да намалим щетите и загубите, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг на Националния оперативен щаб.

"Знаем, че вече в почти всички балкански страни има случаи, така че вносът е неизбежен. В историята на медицината няма страна, която да е спряла разпространение на въздушно-капкова инфекция, с предприемането на каквито и да е мерки за контрол. По-важното е да има къде да бъдат приемани и адекватно лекувани хората, така че дори този нисък праг на леталитет (смъртност) от 2% да бъде снижен максимално и да спасим колкото се може повече възрастни хора.", заяви Кунчев.

 На летището разделят потокът от Италия от останалите

Броят на полетите, които седмично пристигат от Италия в България, е 34. Повечето от тях в момента кацат на Терминал 1 и понякога това създава затруднение в обработката, тъй като трябва пътниците да попълват анкетни карти и да се преминава през термокамерен контрол.

По тази причина, за да бъде улеснена обработката, е създадена нова организация. Пристигащите от Италия и кацащи на Терминал 1 на летище София ще преминават по отделен коридор, за да няма смесване на потоците и за да се съкрати времето за престой на летището.

Регистрация на пътуващите в Италия

"За да улесним още повече нещата, тъй като всички полети са организирани по начина София - Болоня, или където и да е - София, анкетни карти ще бъдат раздавани и от стюардесите по време на самите полети. Днес ще тестваме онлайн форма за попълване, така че на страницата на СРЗИ хората да могат, още дори преди да тръгнат към летището, да попълват информацията. Пътниците ще получат QR код, който ще показват на летището и това ще бъде напълно достатъчно", обясни доц. Кунчев. Той коментира, че и по този ред държавата ще разполага с база данни -информацията ще се предава съответно на регионалните здравни инспекции по местоживеене на пътника, за да бъде впоследствие предоставяна на общопрактикуващите лекари, с цел последващ контрол.

В страната ни вероятно има между 10 000 и 15 000 души, които са се завърнали от страни в Европа, в които има регистрирани случаи на коронавирус. Те обаче са предупредени и са вкъщи под карантина, каза още Мутафчийски.

Директорът на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кючуков заяви, че през последното денонощие в страната са влезли 14 400 лица и 12 100 превозни средства.

"На Калотина снощи бе регистрирано лице пътуващо с тир като втори шофьор с повишена температура. Задействана беше процедурата и той е хоспитализиран във ВМА", каза главен комисар Светлан Кючуков.

Заради дефицит предпазните средства се насочват в болници и на границата

По темата за личните предпазни средства на медицинския персонал главният държавен здравен инспектор уточни, че Министерството на здравеопазването е осигурило необходимите количества за екипите, работещи по летищата и границите, екипите на центровете за спешна помощ, които имат отговорност за транспорта на евентуални случаи, за инфекциозните отделения, които ще работят с такива пациенти, както и за служителите на гранична полиция. Там, където е наложително, може да бъде отпуснат допълнителен ресурс.

По отношение на общопрактикуващите лекари в България доц. Кунчев посочи, че техният брой е 4500. Те са самостоятелни юридически лица, сами обезпечават дейността си и следва да са снабдили практиките си с лични предпазни средства. Това е задължение на всеки общопрактикуващ лекар, беше категоричен Ангел Кунчев. По думите му не само в България, но и в целия свят има недостиг на лични предпазни средства.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?