И догодина намалено плащане на болничните

И догодина намалено плащане на болничните

И през следващата година ще се запази намаленото заплащане по първите три дни болничен, стана ясно от думите на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Тази мярка бе приета като антикризисна и под предлог, че се ограничават фалшивите болнични бяха ощетени всички работещи. Тя трябваше да се прилага временно – до края на 2010 г.

До юли месец първият ден от болничния се плащаше изцяло от работодателя, а от втория се включваше НОИ, който покриваше 80% от дохода на работника. След влизането в сила на антикризисната мярка първите три дни от болничния се поеха на 70% от работодателя, а НОИ се включва с 80% от четвъртия ден. Така НОИ успя да облекчи разходната част на бюджета си на гърба на работодателите и най-вече на работещите.

Още при обсъжданията в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обаче се появиха коментари от страна на синдикатите, че ако веднъж бъде въведена подобна мярка, държавата след това, ще се “прави на разсеяна“ за отмяната ѝ.

В понеделник социалният министър Тотю Младенов обяви, че проектобюджетът на държавното обществено осигуряване за догодина е правен именно на база разчети, първите три дни от болничния да се плащат от работодателя. Младенов посочи, че мярката ще продължи да действа като антикризисна и догодина и цели да бъде засилен контролът.

В момента НАП и НОИ работят съвместно по диференциране на минималните осигурителни прагове за самоосигуряващите се от догодина. Ще има поне три скали, каза Младенов. Целта е да се избегне сегашната ситуация, в която хора със свободни професии, които имат голяма разлика в доходите, се осигуряват на обща сума. В момента минималният осигурителен доход за самоосигуряващи се е 420 лева и за едни самоосигуряващите се това е непосилна сума, а за други нормална.

Младенов заяви още, че се надява Министерският съвет да вземе “най-правилното“ решение и от догодина минималната работна заплата да започне да расте.

Синдикатите настояват минималната заплата да се вдигне, но след като не стигнаха до консенсус с работодателите, топката остана в държавата. Младенов многократно се е обявявал за вдигането на минималната заплата от догодина, без обаче размерът ѝ да се обвързва със социалните плащания на държавата. Финансовият министър Симеон Дянков обаче заяви, че едва ли ще има увеличение.

Предложението на Министерството на труда и социалната политика е заплатата от първи януари догодина да бъде вдигната до 270 лева. Сега около 500 хиляди работещи в частния сектор получават официално до 270 лева. Младенов коментира в понеделник, че тези хора са "работещи бедни".

В момента социалното и финансовото министерства са в разговори за минималната работна заплата, каза Младенов и допълни, че "нагласите са добри".

Прагът на бедност в България сега е 211 лева и след облагането ѝ минималната заплата от 240 лева пада под този праг.

В отговор на въпрос дали ще бъдат вдигнати пенсиите, министър Младенов каза, че когато се увеличат доходите, ще бъдат вдигнати и пенсиите, което е нормалната логика, защото обратното води до "дефицит в НОИ от 2 милиарда лева. Средносрочната фискална рамка предвижда пенсиите и заплатите да не бъдат увеличавани до края на 2012 г.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?