И догодина в бюджета ще има излишък от 2.5%

И догодина ще продължи политиката на бюджетен излишък, като в проектобюджета е заложен излишък от 2.5%. Това обеща министърът на финансите Пламен Орешарски във вторник пред изпълнителния директор на Световната банка Херман Вайфелс, цитиран от пресцентъра на финансовото министерство. Директорът на световната институция, който отговаря за страните от Холандската група, към които принадлежи и България, е на първото си посещение у нас след поемането на поста в края на миналата година.

Орешарски обясни на госта си, че е трудно да се планират големи излишъци и че това за широката общественост е трудно разбираема мярка. Той припомни, че в миналото България е била критикувана за недостатъчна прозрачност на фискалната политика, където в момента страната има сериозен напредък.

Според министъра правителството прави стъпки за извеждането на образованието като приоритет. Предприети са мерки за децентрализирано управление на училищата и реформи в системата.

Световната банка смята, че трябва да се обърне сериозно внимание на обучението на децата. Директорът от институцията каза обаче, че двойно увеличение на учителските заплати е нереалистично и прекалено на фона на ниската прозводителност на труда. В противен случай ще се получи опасно увеличаване на инфлацията.

 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?