И допълнителните пари от бюджета за ваучери за храна не стигнаха

И отпуснатите с актуализацията на бюджета допълнително 40 млн. лв. за бизнеса за ваучери за храна се оказаха недостатъчни и вече са изразходвани, съобщиха от организацията на операторите на ваучери, която поиска за следващата година да се предвидят 260 млн. лв. от хазната

 

Първоначално за 2013 г. бяха предвидени 160 млн. лв., но кабинетът "Орешарски" ге увеличи на 200 млн. лв., но парите отново не стигнаха за нуждите на фирмите. Допълнителните средства са осигурили социални придобивки за над 350 000 служители през септември и октомври. Така за ноември и декември фирмите, които предоставят на служителите си ваучери за храна като добавки и върху тези суми не плащат данъци, ще трябва да продължат да ги дават, но обложени. Реално всяка година определяната в бюджета квота се оказва недостатъчна.

 

"Радваме се, че квотата беше повишена през тази година, защото, макар и недостатъчно, увеличението помогна служителите и бизнеса да се възползват от предимствата на системата за още 2 месеца. През 2014-та квотата трябва да нарасне минимум на 260 млн. лв., за да посрещне реалните нужди на пазара”, коментира Арно Мартена, председател на Асоциацията на операторите на ваучери за храна.

 

В подкрепа на искането на организацията той посочва, че увеличаването размера на квотата не би довело до липси в бюджета на страната, тъй като не предполага вземане или отделяне на средства от него. "Освен това ефектът за населението и икономиката е изцяло положителен”, допълва Мартена.

 

"Ваучерната система е един от основните и доказано най-ефективни антикризисни инструменти за справяне с тежката икономическа ситуация. Ваучерите за храна водят до нарастване на доходите и покупателната способност на домакинствата, постъпване на свежи пари в икономиката, повишаване на приходите от ДДС в държавния бюджет и намаляване на негативния ефект на сивата икономика у нас, тъй като ваучерите са изцяло в светлия сектор", пише в съобщението.

 

От асоциацията се надяват, че след разглеждането на всички видове данъчни преференции в края на годината, правителството ще вземе мерки за облекчаване на режима на квотната система. "България остава единствената страна в Европа и света, в която има квота по отношение на ваучерите за храна, което е в разрез с принципите на свободния пазар", допълва асоциацията.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?