И ДПС подкрепи преструктурирането на приходната агенция

И ДПС подкрепи преструктурирането на приходната агенция

ДПС, подобно на НДСВ, подкрепи планираното от председателя на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина преструктуриране на агенцията. Това стана ясно след среща на Мургина с парламентарната група на ДПС в сряда.

Неотдавна НАП обяви предстояща централизация и уедряване на приходните структури, което обаче бе блокирано във вторник след разговор на Мургина с депутатите от Коалиция за България. Всъщност левицата от трите управляващи партии най-остро и по категоричен начин се обяви срещу готвените промени в НАП, като основният им мотив е, че те могат да спънат събирането на приходите в хазната и закриването на работни места.

В сряда Алиосман Имамов, зам.-председател на бюджетната комисия в НС коментира, че предлаганата от Мургина оптимизация в дейността на НАП “до голяма степен съответства на изискването за повишаване на събираемостта на вземанията на държавата”.

По думите му информацията, която ДПС е получило, се различава “до голяма степен от това, което знаехме от медиите и от колегите в коалицията”. Той я определи “като адаптация на НАП към значителната териториална диференциация на бизнеса в България”.

Според Имамов половината от всички регистрирани по ДДС фирми се намират в трите големи града София, Пловдив и Варна, а 0,5% са големите данъкоплатци от всички в страната, които плащат 34% от всички вземания на държавата.

Имамов посочи, че окончателната позиция на ДПС по реформирането на агенцията ще бъде ясна скоро, след като се проведат консултации с коалиционните партньори, за да се разберат техните аргументите, “тъй като те били противоречиви”.

Основният политически момент в структурната промяна е изменение в съотношението на правомощията на териториалните и регионалните дирекции, посочи депутатът. Според него вероятно там БСП имат възражения, които ДПС иска да чуе.

От това, което Мургина е представила, Имамов не виждал да има нито закриване на дирекции, нито на работни места. Предлага се оптимизация на функциите на отделните структури и то главно по отношение на ревизиите, обясни той.

По отношение на обслужването на гражданите няма да има никаква промяна, каза Имамов. На разговора е станало ясно още, че функциите на териториалните директори не се намаляват, а се дават по-големи правомощия на по-висшестоящите - на директора на регионалната дирекция, като той ще има думата, когато трябва да се определи кой ще ревизира, каква ревизия ще се прави и пр.

От своя страна Мария Мургина повтори след срещата отново, че няма да има реформа в НАП, а “вътрешна оптимизация,  която има за цел  гарантиране и повишаване на събираемостта на данъците и през тази година”.

Запитана как ще изглежда това оптимизиране, тя даде пример с това, което агенцията направи в София-град – ревизорите от район “Люлин” да могат да проверяват колегите си от центъра.

По повод увеличението на разходите за ремонта на сградата на НАП, Мургина каза, че в споразумението със Световната банка са предвидени 13 млн. евро, което било по 195 евро на кв. м. ”Това не е сума, която може да покрие реалните цени днес и затова се иска увеличение до 30 млн. евро, което е средно по 455 евро на кв. м.”, обясни председателят на НАП. 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?