И ДПС сезира главния прокурор за действията на "Патриотите" на границата с Турция

Мустафа Карадайъ

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ сезира главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с "актовете на насилие от страна на представители на националистическите формации за действията им на 24 март на пунктовете на границата ни с Турция", съобщиха от ДПС в петък.

Карадайъ настоява за извършване на проверка и образуване на досъдебно производство, при констатиране на факти и обстоятелства.

Председателят на ДПС напомня в сигнала, че никой няма право чрез насилие и заплаха или по друг незаконен начин да пречи на някого да осъществи избирателното си право, като нарушението на тази забрана е престъпление и трябва да се наказва с цялата тежест на закона.

Ръководството на ДПС излезе с призив за действия от страна на компетентните български органи и институции още същия ден и апелира всички партии да се разграничат от действията на т.нар. патриотични формации и да ги осъдят като противоречащи на конституцията на България и българското законодателство, се казва в съобщението на пресцентъра на ДПС.

Още в четвъртък се разбра, че Софийската градска прокуратура (СГП) ще проверява дали с издигането на блокади по българо-турската граница кандидат-депутатите от коалиция "Обединени патриоти" са извършили престъпление, пречейки на български граждани да гласуват.

В съобщение на прокуратурата се посочваше, че до главния прокурор Сотир Цацаров са постъпили множество сигнали, които той е препратил на СГП заради имунитета на някои от визираните в тях лица.

Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че проверката е започнала след около десетина сигнала на граждани и организацията "Протестна мрежа". По думите на Арнаудова прокуратурата щяла да се самосезира, без значение сигналите на гражданите.

От партията на Лютви Местан ДОСТ също заявиха, че ще сезират Цацаров. Румяна Арнаудова съобщи, че досега такъв сигнал няма, но тя е изпратила до прокурора, който ръководи проверката, отвореното писмо на Местан до медите.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?