И ДСБ настоява Орбан да бъде изключен от ЕНП

От партията призовават и ГЕРБ да излезе с такава позиция

И ДСБ настоява Орбан да бъде изключен от ЕНП
ДСБ настояват за изключването на партията на унгарския премиер Виктор Орбан "Фидес" от Европейската народна партия (ЕНП). От партията призовават същото да направят и управляващите от ГЕРБ, които също са част от ЕНП.
 
От партията са изпратили официално писмо до председателя на ЕНП Жозеф Дол, в което искат изключването на партията на Орбан. 
 
В ЕНП има все по-силен натиск в тази посока. Преди дни изключването на "Фидес" беше поискано от Християндемократическите партии от Белгия и Люксембург. Това поискаха и десни партии от Португалия, Дания, Швеция и Финландия.
 
ДСБ подчертава, че имат непреодолими различия с Орбан. До позицията им за изключването на "Фидес", след като преди ден унгарският премиер изпратил писмо до партията в търсене на подкрепа "в отговор на нарастващата вълна на негодувание" срещу него. 
 
"Орбан не само не дава гаранции че поведението на "Фидес" ще се поправи, а дава заявка че линията на водената от него политика ще се задълбочава в посока подриване устоите на Европейския Съюз и репутацията на ЕНП", казват от ДСБ.  
 
ДСБ подчертава, че  през последните години Орбан се превърнал в лидер на политическа тенденция, обединяваща популисти и авторитарни националисти от различни европейски държави, пряко насочена срещу единството на Европа и общите европейски политики. Според тях правителството в Будапеща, "противно на националните традиции на унгарския народ и неговите стратегически интереси, се превърна в ключов съюзник на Владимир Путин в прокарване на неговите политики за разделяне и отслабване на ЕС".
 
"Преди всичко - "Фидес" и Орбан се превърнаха в отровен пример как, чрез безнаказана мащабна корупция, злоупотреба със средствата на европейските данъкоплатци и незаконен контрол върху медиите, службите и изборния процес, е възможно в сърцето на Европа да се възроди еднопартиен режим по подобие на диктатурите отпреди 1989г. Пример, с готовност следван от Борисов и ГЕРБ в България, бившите комунисти в Румъния и други наследници на комунистическите служби и мафията на прехода в цяла Източна Европа", се казва още в позицията на ДСБ. 
 
Те призовават премиера Борисов и партията му ГЕРБ също да подкрепят изключването на "Фидес:" от ЕНП.
 
"Макар отлично да съзнаваме, че между двете партии няма особена разлика. Отправяме този апел основно заради привържениците на ЕНП. Борисов също като Орбан обича европейските пари, но ежедневно атакува европейските ценности. Корупцията, кражбите на еврофондове, потъпкването на върховенството на правото, на свободата на медиите и плурализма са емблемите на управлението не само за ФИДЕС, но и за ГЕРБ", пише в позицията на ДСБ. 
 
От партията се обръщат към СДС и ДБГ и настояват заедно да работят "за възраждането на образа на ЕНП като не само на най-голяма, но и на най-принципна партия в Европейския парламент и за достойното място на българските представители в нея".
Споделяне

Още по темата

Още от Европа